IS løslader fanger fra fængsler i Mosul

Islamisk Stat løslader fanger fra fængsler i Mosul, hvor der er kampe mellem militsen og regeringshæren.

Irakisk politimand står vagt ved en rundkørsel i en del af det sydlige Mosul, som er generobret af Iraks hær. Scanpix/Ahmad Al-rubaye Fold sammen
Læs mere

København. Den militante islamiske bevægelse Islamisk Stat (IS) har løsladt snesevis af fanger fra fængsler i den del af den irakiske by Mosul, som stadig kontrolleres af IS, siger lokale i området.

Løsladelsen af fanger skal være sket fredag, og det regnes som et tegn på, at de militante er presset af den amerikanskstøttede irakiske offensiv.

Den begyndte 17. oktober i fjor og har til formål at nedkæmpe IS i byen, som er militsens sidste store bastion i Irak.

Blandt de mennesker, der er blevet løsladt, er personer, som er blevet taget af IS i at sælge cigaretter.

Det er et brud på IS-bestemmelserne, der forbyder rygning.

Også personer, der har været i besiddelse af mobiltelefoner, er blevet fængslet, da det er forbudt at kommunikere med omverdenen. Men også de skal være løsladt nu.

Islamisk Stat har mistet kontrollen med de fleste af de byer, den erobrede i 2014 og 2015.

Iraks hær fik kontrollen med den østlige del af Mosul i januar.

19. februar indledte hæren offensiven mod den vestlige del, og fredag sagde irakisk stats-tv, at omkring halvdelen af den vestlige del af Mosul nu er erobret fra IS.

En af de fanger, der er blevet løsladt, fortæller, at to militante hentede ham i den kælder, hvor han blev tilbageholdt med andre.

Gruppen af fanger fik bind for øjnene og blev kørt væk i en bus.

»Efter at have kørt et stykke vej stoppede vi, og de bad os fjerne bindene for øjnene. Så sagde de til os, at vi skulle gå, at vi er frie,« fortæller manden per telefon.

Han siger, at der i hans gruppe var 25 fanger.

Manden, som ikke vil identificeres, lader forstå, at han har været fængslet i to uger for at sælge cigaretter.

En anden borger i Mosul fortæller, at hans bror pludselig dukkede op i huset fredag efter at have været tilbageholdt en måned for at være i besiddelse af en mobiltelefon.

/ritzau/Reuters