IS-kriger i ny henrettelsesvideo menes at være brite

Formodet bagmand i den seneste video fra Islamisk Stat er formentlig britisk statsborger, skriver BBC.

Storbritanniens premierminister, David Cameron, hånes i en ny video fra Islamisk Stat. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALAIN JOCARD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En engelsktalende mand, der i ny henrettelsesvideo fra Islamisk Stat håner den britiske premierminister, David Cameron for at udfordre jihadistgruppen og være en "tåbe", er formentlig brite.

Det skriver BBC, der erfarer, at myndighederne formoder, at der er tale om den britiske statsborger Siddhartha Dhar.

Dhar er således fokus i efterretningstjenesternes arbejde med videoen, som angiveligt viser fem mænd blive dræbt, fordi de ifølge Islamisk Stat har arbejdet som spioner.

- Mange personer mener, at det er ham (Siddhartha Dhar, red.), siger en kilde til BBC.

Myndighederne i Storbritannien har endnu hverken verificeret eller bekræftet videoens ægthed.

Siddhartha Dhar er også kendt under navnet Abu Rumaysah. Han voksede op som hindu i den østlige del af London, men konverterede siden til islam og blev en del af den radikale gruppe Al-Muhajiroun, skriver BBC.

I 2014 var han kortvarigt anholdt i Storbritannien, men det er efterfølgende lykkedes ham at rejse til Syrien.

Dhars søster har sagt til BBC, at da hun først hørte lyden i videoklippet, hørte hun sin brors stemme. Efter at have set klippet adskillige gange er hun dog kommet i tvivl, siger hun til tv-stationen.

- Jeg var i chok. Stemmen, som jeg husker den, lød som min bror, men efter at se videoen flere gange, er jeg ikke længere helt sikker, siger Konika Dhar.

I den seneste IS-video taler en maskeret mand først til kameraet, hvorefter en sekvens viser fem mænd iklædt orange kedeldragter knælende foran fem maskerede krigere, alle i militæruniformer og bevæbnet med pistoler.

- Dette er en besked til David Cameron. Hvor mærkeligt er det ikke for os i dag at høre en ubetydelig leder som dig udfordre Islamisk Stat, siger en af de bevæbnede mænd.

- Vi vil fortsætte med at føre hellig krig ... og en dag invadere dit land, hvor vi vil regere med sharia, lyder det videre.

Efter flere trusler i videoen bliver de fem mænd likvideret med en kugle gennem hovedet.

Den britiske premierminister mener, at videoen fra Islamisk Stat er propaganda og endnu et vidnesbyrd om et barbari, som kendetegner gruppen, skriver Reuters.

/ritzau/