IS-kalif kræver, at alle muslimer adlyder ham

I sin første videotransmitterede prædiken siger Abu Bakr al-Baghdadi, leder af oprørsgruppen IS, at alle muslimer skal adlyde ham.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

IRAK: For første gang, siden Abu Bakr al-Baghdadi udråbte sig selv til kalif, optræder den militante leder i en video, skriver BBC.

Indtil i dag fandtes der kun ganske få billeder af den selvudnævnte kalif, men nu har han altså stillet sig offentlig frem, og fra talerstolen beordrede han alle verdens muslimer til at adlyde ham.»Jeg er jeres leder, selv om jeg ikke er den bedste af jer. Hvis I oplever, at jeg tager fejl, så rådgiv mig og hjælp mig tilbage på rette spor, og adlyd mig,« siger Abu Bakr al-Baghdadi på videoen. Den militante leder sagde også, at han ikke selv har søgt positionen som den første kalif i den islamiske stat og kaldte det en »tung opgave«.Videoen, der menes at være optaget fredag under en prædiken i en moske i byen Mosul i det nordlige Irak, er angiveligt Abu Bakr al-Baghdadis første offentlige optræden, og da der i forvejen kun findes få fotografier af ham, er det ifølge flere medier endnu ikke med sikkerhed bekræftet, at det er al-Baghdadi, der optræder på videoen.

For nylig udråbte oprørsgruppen et muslimsk kalifat, som omfatter de områder, oprørsbevægelsen kontrollerer i Syrien og Irak. Og i forbindelse med udråbelsen har gruppen taget navneforandring til Islamisk Stat, IS.

Den irakiske regering, som forsøger at nedkæmpe den islamistiske oprørsgruppe, mener, at videoen er falsk. En talsmand fra Indenrigsministeriet oplyser, at irakiske soldater sårede al-Baghdadi i et luftangreb »for nylig«, og at IS-lederen befinder sig i Syrien, hvor han bliver behandlet. Det er dog ifølge BBC fortsat uklart, hvornår angrebet skulle have fundet sted.-