IS holder tusinder af civile fanget som menneskeskjold

FN siger, at der er bevis for at Islamisk Stat holder 8000 familier som gidsler og bruger dem som menneskeskjold i Mosul. Lokal organisation siger tallet er meget højere

Det store slag om selve Mosul ventes først at begynde, efter at shiamilitserne har indtaget byen Tal Afar, der ligger vest for Mosul. Foto: Ahmad al-Rubaye Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De personer, der modsætter sig Islamisk Stats ordrer, bliver skudt på stedet.

Ifølge udtalelser fra FNs talskvinde, Ravina Shamdasani, er der troværdige indberetninger om, at Islamisk Stat de seneste dage har myrdet 232 civile ved Mosul. De samme indberetninger taler også om, at IS har tvunget flere end 8.000 familier til at agere menneskeskjold inde i den irakiske millionby.

»Titusinder er blevet bortført af Islamisk Stat fra områderne omkring Mosul,« siger FNs talskvinden, der vurderer, at disse familier nu bruges som beskyttelse af IS i Mosul.

»Mange af dem, der modsatte sig ordrerne blev skudt på stedet,« siger Ravina Shamdasani.

Medieorganisationen Sound&Picture, der har direkte kontakt til en række kilder inde i Mosul, beskriver situationen en anelse anderledes. Eksempelvis har Sound&Picture ikke registreret, at civile er blevet bragt til Mosul fra landsbyerne uden for byen, som FN hævder.

Men når det kommer til mordene på civile og Islamisk Stats generelle brug af civile som menneskeskjold, er medieorganisationen enig med FN.

»Der er omkring 800.000 civile i Mosul. De bruges alle som menneskeskjold,« siger Muhammed Khedhr fra Sound&Picture til Berlingske.

»Vi har ingen oplysninger om, at civile er blevet bragt til byen udefra, men vi kan bekræfte, at ingen civile får lov til at forlade byen. Islamisk Stat holder dem som fanger og menneskeskjold inde i Mosul,« siger han.

I løbet af de seneste dage har Koalitionen mod Islamisk Stat, som Danmark også er en del af, bombet en række mål inde i selve Mosul. Universitetet er blevet ramt, sammen med en række andre bygninger, der menes at tilhøre Islamisk Stat. Men ingen ved præcis hvor i byen Islamisk Stat anbringer civile. Nogle kilder taler om hospitalet, andre om universitetet og private lejligheder, hvor IS-jihadister tidligere har opholdt sig.

Den irakiske hær som angriber syd og øst for Mosul er næsten nået frem til bygrænsen på østfronten. Men det store slag om selve byen ventes først at begynde efter at shiamilitserne har indtaget byen Tal Afar, der ligger vest for Mosul.

Ifølge koalitionen og den irakiske hær er omkring 900 IS-jihadister blevet dræbt i løbet af de seneste 12 dages kampe uden for byen. Foruden en amerikansk soldat, der blev dræbt i sidste uge, er der ingen oplysninger om tabstallene for de kurdiske peshmergasoldater eller den irakiske hær.