IS-højborg i Syrien er omringet

Kurdiske soldater har omringet byen Manbij, der er kendt for sit høje antal europæiske IS-jihadister og sexslavehandel med ezidikvinder.

Flere landsbyer omkring den nordsyriske by Manbij er allerede tilbageerobret fra IS. Kvinden på billedet fejrede det ved at tage den niqab af, som hun har været tvunget til at bære. Foto: Rodi Said / Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Kvinderne smider de sorte burkaer. Nogle af dem råber »frihed«. Andre danser.

Glæden over at blive befriet fra Islamisk Stats kontrol er tydelig hos mange i landsbyerne omkring byen Manbij i det nordlige Syrien. Billeder og videooptagelser viser en jublende syrisk lokalbefolkning, der netop er blevet befriet efter mere end to år under Islamisk Stats kontrol.

I den mest symbolske offensiv siden erobringen af Palmyra forsøger De Syrisk Demokratiske styrker, støttet af koalitionen og anført af kurdiske soldater, at erobre Manbij. Byen, der også kaldes »Lille London« på grund af det høje antal fremmede IS-jihadister, blev endelig omringet fredag morgen, og det store slag om selve byen ventes i de kommende dage.

Symbolikken omkring Manbij-slaget er stor, fordi det vil være den hidtil vigtigste erobring foretaget af en amerikanskstøttet gruppe i Syrien. Men også fordi Islamisk Stat ventes at tabe en af sine nøglebyer. En by hvor terrororganisationen har filmet og offentliggjort videooptagelser af fremmede jihadisters børn i militære skoleuniformer. En by, hvor de mest dominerende sprog siden marts 2014 har været tysk og engelsk, fordi tusinder af fremmede IS-jihadister har opholdt sig i Manbij. Og endelig en af de byer, der har været berygtet for Islamisk Stats ikke-muslimske sexslaver.

Ifølge en rapport fra december 2015 fra Soufan, der er et sikkerhedskonsulentfirma, steg antallet af fremmede jihadister i Islamisk Stat fra omkring 10.000 i 2014 til mindst 31.000 ved udgangen af 2015.

I løbet af fredagen bekræftede USAs forsvarsminister, Ash Carter, at amerikanske specialtropper også deltager i offensiven ved Manbij. Og han betegner offensiven som »meget vigtig«.

»Vi ved, at Manbij har været rammen om planlægning af angreb på Tyrkiet, EU og USA,« siger Ash Carter på en pressekonference ifølge Reuters.

IS-leder dræbt under flugt

Efter Islamisk Stats erobring af Manbij i marts 2014 blev byen til et af IS-jihadisternes foretrukne feriesteder. En af de byer fremmede IS-jihadister tog til for at slappe af, handle med sexslaver eller gå i koranskole dybt inde i de IS-kontrollerede områder og langt væk fra fronten.

Ifølge Talal Silo, talsmanden for De Syrisk Demokratiske Styrker, er 130 IS-jihadister blevet dræbt omkring Manbij de seneste dage.

Syriske medier rapporterer, at Abu Osama al-Tunisi, den såkaldte emir af Manbij eller øverstbefalende for IS-jihadisterne, blev dræbt i løbet af ugen, da han sammen med sin familie forsøgte at flygte fra byen.

Operationen i Manbij er en del af kurdernes forsøg på at erobre alle de nordsyriske områder i den kurdisk dominerede Rojava-provins langs grænsen til Tyrkiet. Samtidig er operationen en del af den mere langsigtede plan om at generobre Islamisk Stats syriske hovedstad, Raqqa. Fredag aften var De Syrisk Demokratiske Styrker mindre end to kilometer fra Manbij og omkring 30 kilometer fra Raqqa.

Denne artikel er oprindeligt bragt uden kildehenvisning til Reuters. Den er siden blevet opdateret.