IS-hadende asylansøger mistænkt for terrorplaner mod Stockholm

En ung iraker, som passer dårligt på beskrivelsen af militante islamister, er under mistanke for terrorplaner mod Stockholm. Svensk minister efterlyser kontrol ved den danske grænse mod Tyskland.

Efter en omfattende eftersøgning kunne politiet torsdag anholde en ung irakiskterrormistænkt i den nordøstsvenske by Boliden. Foto: Robert Granström /TT Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Svenske myndigheder mistænker en irakisk asylansøger i 20erne for at planlægge et terrorangreb i Stockholm. Det fremgår ifølge svenske medier af en anmodning om en beskikket forsvarsadvokat, som er indgivet til retten i Stockholm.

Den unge iraker blev anholdt torsdag efter en omfattende eftersøgning, hvor den svenske efterretningstjeneste, Säpo, blandt andet efterlyste manden hos politimyndigheder i Danmark og Norge.

Han blev dog fundet i en bolig for aylansøgere, hvor hans navn stod på dørskiltet, i byen Boliden i det nordlige Sverige. Her fortæller venner og bekendte, at den unge iraker passer dårligt på den gængse opfattelse af terrorister fra Islamisk Stat (IS).

»Han hader IS. Han flygtede hertil på grund af IS, og hvis Mosul skulle blive befriet, ville han øjeblikkeligt flytte tilbage dertil,« siger en af den unge mands venner til Expressen.

Af mandens Facebook-side fremgår det, at han oprindeligt er fra Mosul i Irak, og at han nu bor i Boliden. Det bekræfter Migrationsverket, som siger til Expressen, at den unge iraker blev registreret i Sverige i september, og at han har søgt om asyl.

Onsdag blev det svenske terrorberedskab hævet til det næsthøjeste, men Säpo afviser at konkretisere beviserne mod den unge mand.

Holder mistanken mod manden stik, er spørgsmålene blandt andet, ad hvilken vej han kom til Sverige, og om det havde været muligt at opdage ham undervejs. Det er uvist, om han rejste gennem Danmark til Sverige. Efterretningstjenester i begge lande afviser af kommentere sagen, og Rigspolitiet har »ikke modtaget oplysninger om, hvortvidt det skulle være tilfældet«.

Alligevel forlanger den svenske justits- og migrationsminister, at Danmark indfører kontrol ved den tyske grænse. Ifølge Svenska Dagbladet kalder Morgan Johansson det »bemærkelsesværdigt«, at Danmark en uge efter terroren i Paris ikke har grænsekontrol:

»Vi har behov for alle filtre i Europa for at vide, hvad der rør sig.«

Søren Pind (V) afviser svenskernes ønske over for Berlingske, men derimod bakker justitsministeren op om Frankrigs ønske om mere systematisk kontrol ved Europas ydre grænser. Det franske krav kommer efter fund af pas, der indikerer, at gerningsmænd fra attentatet i Paris kan være rejst ind i Europa i ly af flygtningestrømmen.

Men det er naivt at tro, at grænsekontrol kan forhindre terror, siger Thomas Gammeltoft-Hansen, forskningschef ved Institut for Menneskerettigheder. Terrorangreb kan gennemføres af herboende terrorister, og formodede terrorister skal allerede være »inde på radaren som mulige risikosubjekter« før grænsekontrol kan gøre afgørende forskel, siger han:

»Det er klart, at den nuværende situation med pres på Europa betyder, at flere kommer ind uregistreret, og der er behov for mere kontrol. Men du kan lige så godt have en terrorist, der kom ind lovligt på et arbejdsvisum. Hvis du skal bruge grænsekontrol effektivt i denne forbindelse, så skal det være for at afstemme med lister med i forvejen profilerede personer«.