IS-erobringer truer med at sende flere på flugt

Islamisk Stat rykker tættere på en syrisk hovedvej og truer med at starte en ny flygtningestrøm. FNs general­sekretær erkender, at Sikkerhedsrådet har svigtet i Syrien.

Terrororganisationen Islamisk Stat er rykket tættere på Syriens hovedstad, Damaskus, end nogen anden væbnet bevægelse. Regeringshæren har blandt andet bombet Douma-området nordøst for hovedstaden i forsøget på at slå oprøret ned, og det er gået hårdt ud over civilbefolkningen. Foto: Abd Doumany Fold sammen
Læs mere

JERUSALEM: Mere end halvdelen af den syriske befolkning på 22 millioner er enten flygtet fra landet eller fordrevet internt.

Nu truer Islamisk Stat seneste erobringer af landsbyer i nærheden af hovedvej M5 mellem Damaskus og de nordlige dele af Syrien med at sende endnu flere syrere på flugt fra kalifatets krigere.

Siden erobringen af byen al-Qaryatain nordøst for Damaskus 6. august har Islamisk Stat erobret endnu to landsbyer og opholder sig i øjeblikket 30 kilometer fra M5 hoved­vejen, der er den eneste forsyningsrute mellem de regimekontrollerede områder i Damaskus og de nordvestlige regimekontrollerede områder.

Størstedelen af de 18 millioner syrere, der stadig opholder sig i landet, bor i området, der er undet regimets kontrol. Mere pres på de områder kan føre til nye flygtningestrømme til Syriens nabolande. Libanon, Tyrkiet, Jordan og Irak har tilsammen modtaget mere end fire millioner syriske flygtninge de seneste år.

Trods en række diplomatiske tiltag er det ikke lykkedes hverken FN eller de involverede regionale og internationale magter at stoppe konflikten snart fem år efter borgerkrigens begyndelsen. Omkring 300.000 er blevet dræbt i krigen og endnu flere såret.

»Stormagterne bør sætte sig ud over de nationale interesser,« sagde FNs generalsekretær, Ban Ki-Moon, i går og hentydede til Rusland og Kina, der har blokeret for en række diplomatiske tiltag.

»Vi har brug for solidaritet og sammenhold, især blandt de faste medlemmer af FNs Sikkerhedsråd,« sagde han efter, at han havde udtrykt frustration og skuffelse over, at det internationale samfund har svigtet Syrien.

Ikke kun på grund af den syriske befolknings lidelser, men også fordi den syriske krig er blevet en tung byrde på nabolandene, og fordi hundredtusinder nu flygter videre til sikkerhed i Europa.

Det er kun blevet værre

Selv om koalitionen mod Islamisk Stat, som Danmark også tager del i, har været i stand til at bremse IS-krigernes fremmarch på de fleste fronter, er situationen i Syrien på mange punkter forværret sammenlignet med 2014.

Islamisk Stat erobrede i maj 2015 Palmyra og har siden bevæget sig i i vestlig retning mod hovedvej M5. Samtidig er det lykkedes Islamisk Stat at komme tættere på Damaskus centrum end nogen anden væbnet bevægelse. For nylig kom det til gadekampe mellem IS-krigere og regimets soldater blot tre-fire kilometer fra den gamle bydel.

Præsident Bashar al-Assads militær har lidt andre strategiske nederlag i 2015. I marts erobrede Jabhat al-Nusra, som har tilknytning til al-Qaeda, og andre islamistiske bevægelser byen Idlib. Og en erobring af hovedvejen vil være endnu et strategisk nederlag for regimet.

Ifølge en række internationale medier og anonyme amerikanske sikkerhedskilder er Rusland begyndt at opruste militært i Syrien for at hjælpe med at holde den syriske præsident ovenvande. I går meddelte Frankrig, at man fremover også vil lade landets F16-jagere bombe Islamisk Stats stillinger i Syrien, som en del af koalitionens strategi mod terrororganisationen.