IS er besejret - Yeah right!

På dagen, hvor Iraks premierminister Haidar al-Abadi erklærede Islamisk Stats kalifat for besejret i Mosul, dræbte terrororganisationen mindst 28 irakiske soldater i det sydlige Irak. IS er alt andet end historie

Tiden er ved at løbe ud for IS i Mosul. En irakisk officer fra Golden Division specialstyrkerne har taget et IS-ur fra en af de faldne IS-jihadister i Mosul. 29 juni, 2017. / AFP PHOTO / Mahmud SALEH Fold sammen
Læs mere
Foto: MAHMUD SALEH

MELLEMØSTEN: Efter otte måneders blodig krig i Mosul, har den irakiske hær hårdt brug for en sejr.

Den leverede premierminister Haidar al-Abadi i løbet af torsdag, mens de første billeder af den befriede al-Nuri Moske i Mosuls gamle bydel gik verden rundt.

»Al-Nuri Moskeen og al-Hadba Minaretens tilbagevenden i nationens fold, markerer enden på Islamisk Stats falske stat,« sagde Haidar al-Abadi i en pressemeddelelse.

»Deres fiktive stat er faldet,« sagde brigadegeneral Yahya Rasool kort tid senere, ifølge Reuters på irakisk stats-tv.
Den samme tv-station viste billeder af irakiske familier fra Bagdad, der var kommet til Mosul for at fejre “kalifatets fald”

Tiden er ved at løbe ud for IS i Mosul. En irakisk officer fra Golden Division specialstyrkerne har taget et IS-ur fra en af de faldne IS-jihadister i Mosul. 29 juni, 2017. / AFP PHOTO / Mahmud SALEH Fold sammen
Læs mere
Foto: MAHMUD SALEH.

Det er korrekt, at Islamisk Stats jihadister har ryggen mod muren i Mosul, og at de i løbet af dage eller uger ikke længere vil have kontrol over sammenhængende dele af den by, de brugte til at erklære oprettelsen af kalifatet for tre år siden. Men at erklære Islamisk Stats fald, synes at være en vovet og utidig erklæring.

For samme dag, faktisk næsten nøjagtig samtidig med Haidar al-Abadis sejrserklæring, angreb Islamisk Stat en irakisk militærbase i det sydlige Irak. Ifølge tre forskellige erklæringer fra Islamisk Stat døde mindst 28 irakiske soldater i angrebet, og det lykkedes IS at plyndre basen for ammunition og køretøjer.

Ifølge IS-bureauet Amaq, dræbte IS også mindst 11 irakiske soldater i løbet af torsdag i selve Mosul.

Så kalifatets jihadister er under pres, men ikke mere end, at de stadig kan svare igen og ramme hårdt på en række fronter.
For Islamisk Stat betyder det faktum, at man mister kontrollen over Mosul nemlig ikke at kalifatet hører op med at eksistere. I den seneste udgave af IS-mediet an-Naba udtaler en af Islamisk Stats emirer sig om Mosulslagets betydning.

»Mosulslaget er et af de vigtigste i islams historie,« citerer an-Naba ham for at sige.

»For os var det et defensivt slag. Vores mål var at dræne den irakiske hær. Vi begyndte at forberede os på det slag umiddelbart efter erobringen af byen i 2014,« siger han.

Allerede i februar offentliggjorde Middle East Monitor det estimerede tabstal på den irakiske hærs side i løbet af Mosuloffensivens første fire måneder. IS havde dræbt 7000 irakiske soldater på fire måneder. Og det er nu fire måneder siden. Selvom den irakiske hær ikke offentliggør sine tabstal står det klart, at Islamisk Stats taktik med at dræne den irakiske hær, i hvert fald delvist har båret frugt.

For Iraks hær har gjort sig sårbar på en række andre fronter, og den planlagte offensiv mod det store IS-kontrollerede område ved byen Hawija, er blevet udskudt gang på gang. Først og fremmest fordi Mosulslaget er så krævende.

»Mosulslaget er måske den hårdeste bykrig, der er blevet kæmpet siden Anden Verdenskrig,« siger den amerikanske generalmajor Rupert Jones i en udtalelse til BBC.

Islamisk Stat har mistet omkring 60 procent af de områder organisationen kontrollerede i 2014. Men en rapport fra det amerikanske Combatting Terrorism Center viser, at Islamisk Stat altid har været i stand til at angribe i de geografiske områder terrororganisationen taber. Ifølge rapporten, der omfatter 16 syriske og irakiske byer, der tidligere har været under Islamisk Stats kontrol, har IS udført 1468 angreb i disse byer efter de blev befriet.

Den britiske terrorekspert Shiraz Maher har længe ment, at IS vil overleve når Mosul falder. I et tweet skriver han: »IS vil overleve i mange mange år, og blive en bevægelse, der indtager forskellige former. IS vil forblive en guerillaorganisation og en terrororganisation«

I et interview til The Independent fremfører Andreas Krieg fra King's College i London, det samme argument.

»IS er ikke årsagen til problemerne i Irak, men snarere et symptom. Alle de lokale forfærdeligheder, der lod IS blomstre i første omgang - fysisk usikkerhed og splittelse - vil ikke forsvinde. Der er mange i det nordlige Irak som ikke vil bifalde og støtte den irakiske regering nu hvor de er blevet befriet fra en slags undertrykkelse. De venter allerede på den næste,« siger han.