IS deler afhuggede hoveder ud til Raqqas børn

De fleste terrorister fra Islamisk Stat (IS) er flygtet fra den syriske by Raqqa efter de allieredes bombardementer, fortæller en kilde, som Berlingske som en af de få har talt med. Han er ligesom mange andre på vej væk fra IS-højborgen.

Mohammed Abu Abdullah, der leger fredeligt med sine børn i en af parkerne i den nordlige del af den syriske by Raqqa, er en af krigerne i den voksende terrorbevægelse Islamisk Stat, der uden tøven henretter civile for selv små forseelser. Foto udsendt af det IS-støttende Raqqa Media Center. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MELLEMØSTEN: »Jeg er bange for alt, hele tiden.«

Abu Wards stemme lyder fattet på Skype-forbindelsen fra Raqqa, Islamisk Stats (IS) hovedstad i Syrien, der dagligt bombes af den internationale koalition. Han er midt i tyverne og har boet i Raqqa under hele den syriske borgerkrig. Først under præsident Bashar al-Assads hær, så under Den Frie Syriske Hær. Og nu under IS.

»De halshuggede min bedste ven på torvet efter fredagsbønnen,« fortæller han og skruer samtalen tilbage til tiden før koalitionens angreb – inden de fleste IS-krigere forlod byen, og Raqqas gader stadig blev patruljeret af det strenge moralpoliti, væbnede bander og dem, der halshugger lokale og vesterlændinge.

»Efter de offentlige halshugninger delte IS-medlemmerne hovederne ud til de lokale tilskuere. De fleste af dem børn. Så stod de dér med blodige hoveder i hænderne,« beretter Abu Ward.

Koalitionens bombardementer har ændret situationen i Kalifatets hovedstad. Mange IS-krigere er flygtet og ses i mindre omfang i gadebilledet. Nogle af dem bor ifølge Abu Ward stadig i forskellige lejligheder i byen, hvor de skjuler sig blandt civile, der risikerer livet, hvis de ikke makker ret. Andre er kørt uden for byen og opholder sig i landsbyerne sammen med deres kvinder og børn. En tredje gruppe IS-medlemmer er kørt østpå i busser til området omkring Deir Az-Zour tæt på den irakiske grænse.

»Jeg er bange for koalitionens bombardementer. Jeg er bange for IS. Jeg er bange for at blive den næste, der bliver halshugget. Jeg er bange hele tiden,« siger Abu ward.

Som andre blandt byens lokalbefolkning er Abu Ward ved at have fået nok. Hans egen familie er flygtet til Tyrkiet lige som tusinder af andre. Mange af de mindrebemidlede er lige som krigerne flygtet til landsbyerne i nærområdet, hvor de har pårørende. Selv har han nået det punkt, hvor han ikke længere tør blive. Bombardementerne kommer for tæt på, og ingen ved, hvordan situationen vil være i morgen. Ja, ikke engang om en time.

»I øjeblikket er her stille,« siger han, men det er kun et par timer siden, at han hørte eksplosioner fra luftbombardementer og de hule dunk fra IS’ antiluftskyts, der forsøgte at ramme koalitionens fly.

»Situationen er meget anspændt. Der er udgangsforbud efter kl. 23 hver aften. Ingen tør bevæge sig udenfor. Om morgenen åbner bageren og købmanden. Alle andre holder lukket. Der kører næsten ingen biler, og de eneste fodgængere er de handlende.«

Dødsstraf for at ryge

Abu Ward fortæller, at selv internetcafeerne er lukkede i øjeblikket, fordi der kun er strøm to-tre timer om dagen, fordi olien er blevet dyr efter koalitionens angreb mod nogle af de IS-kontrollerede raffinaderier. Siden angrebene har IS nedlagt forbud mod brug af generatorer for at spare på olien.

»Langt de fleste borgere har det som mig. De er bange. En lille gruppe af de lokale støtter IS, men de fleste er imod. De tør bare ikke vise det og går i moskeen for at bede hver dag, som IS kræver,« fortæller Abu Ward, der også selv møder op i den lokale moske fem gange om dagen.At IS nu er mindre synlig i gadebilledet betyder ikke, at lokalbefolkningen slapper mere af. Kvinder går tildækket, og det koster stadig at bryde de regler, som IS bragte med sig, da de erobrede byen.

»Der er totalt rygeforbud. Første gang, IS tager nogen i at ryge, brænder de cigaretterne. Næste gang kræver de en meget høj bøde. Tredje gang tager de din bil,« fortæller Abu Ward, der antyder, at hvis man bliver taget i at ryge eller sælge cigaretter fire gange, ja, så bliver der ikke nogen femte gang.

Det samme gælder brud på alle de andre regler, som IS har indført. Alkohol er bandlyst, kvinder og piger fra 11-årsalderen skal dække ansigtet til, og mændene skal bede. Imamerne i de lokale moskeer prædiker de forskellige forbud til befolkningen. Siden koalitionens bombardementer er reglerne for at fotografere blevet skærpet. Fotografer eller personer, der filmer med mobiltelefoner, kaldes »ikke-muslimer« og »forrædere«.

For nylig blev en video fra Raqqa lagt på nettet via sociale medier. En af Abu Wards veninder gik tidligere på sommeren gennem byen med et skjult kamera i tasken. Videoen går nu verden rundt, fordi det er en af de eneste optagelser fra Raqqa som ikke har været en tur gennem IS’ censur.

Artiklen fortsætter under videoen.

På mobiltelefon? For at se video: klik her

På videoen ses franske kvinder på en internetcafé iført sort fra top til tå, mens de chatter med pårørende hjemme i Frankrig og forsøger at forklare, hvorfor de er rejst til Raqqa for at leve i Islamisk Stat. Videoen viser også, hvordan moralpolitiet kontrollerer gaderne, og hvordan en bevæbnet kvinde går i parken med sit barn.

Berlingske har spurgt kvinden bag videoen, hvad hun følte, da hun filmede og i et enkelt tilfælde blev antastet af en af IS-krigerne, der ikke mente, hun var klædt anstændigt nok.

»Jeg har altid en meget positiv energi, og jeg var ikke bange, selv om det er meget farligt at filme IS. Hvis jeg havde vist frygt, ville de have opdaget det,« fortæller hun.

Artiklen fortsætter under videoen

På mobiltelefon? For at se video: Klik her

Abu Ward fortæller, at IS stadig har kontrollen over Raqqa, men at gruppens medlemmer til tider taler over sig. Nogle gange på gaden, andre gange under måltider, hvor ikke alle er IS-tilhængere. På den måde overhørte Abu Ward en samtale for få dage siden, hvor IS-medlemmer talte om at ramme vestlige mål. En anden gang kom det ham for øre, hvor de tre kidnappede vesterlændinge var blevet halshugget.

Abu Ward har ikke set de omkring 20 vestlige gidsler, som IS menes at have i fangenskab. Den eneste, han har mødt personligt, er den italienske præst Paolo Dall’Oglio, der blev kidnappet 29. juli 2013 i Raqqa.

»Jeg mødte ham. Tre dage senere blev han kidnappet af IS,« siger han.

Abu Ward tror, at den italienske præst er blevet myrdet, fordi præsten bad om at tale med den lokale IS-leder. Samme dag blev IS-lederens egen bror dræbt i Aleppo, hvilket gjorde ham rasende. Siden den dag har ingen set den italienske præst.

Abu Ward hører rygter om de vestlige journalister og nødhjælpsarbejdere, og han ved, at IS værner om dem med nogle af sine mest trofaste krigere.

»Ingen af de menige IS-krigere får adgang til de vestlige gidsler,« siger han og antyder, at hvis det havde været tilfældet, så ville informationer om deres tilstedeværelse allerede været kendt i offentligheden.

»Gidslerne bliver flyttet hele tiden. Jeg har hørt om nogle af de steder, de har været tidligere. Mit gæt er, at de sidder i en kælder under en af skolerne i øjeblikket,« fortæller Abu Ward.