Irsk støtte til EU-traktat stiger

De irske vælgere støtter i stigende grad Lissabon-traktaten, selv om de er utilfredse med deres regering. Den økonomiske krise får dem til at varme sig ved EU.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Støtten til EU's reformtraktat, Lissabon-traktaten, stiger blandt vælgerne i Irland, der i fjor stemte nej til traktaten og dermed kastede EU ud i en krise.

En meningsmåling, offentliggjort i avisen Irish Times, siger, at 52 procent af vælgerne ville stemme ja, hvis der var folkeafstemning nu. Det er et procentpoint mere end ved en tilsvarende måling i februar.

29 procent ville stemme nej, og det er fire procentpoint mindre end i februarmålingen. Ved-ikke-andelen er steget med tre procentpoint til 19.

Iagttagere siger, at selv om utilfredsheden med Dublin-regeringen stiger i vælgerskaren, ser det ud til, at støtten til reformtraktaten også stiger.

Og årsagen skal ifølge iagttagerne findes i den økonomiske krise, der får vælgerne til at søge økonomisk tryghed i EU.

Regeringen forhandlinger i øjeblikket med EU om indrømmelser for Irland, så en ny udgave af traktaten kan komme til afstemning på den grønne ø til efteråret. Blandt andet håber regeringen, at den kan få indrømmelser inden for områder som militær neutralitet og skat, ligesom Irland håber at få lov til at beholde en EU-kommissær.

/ritzau/Reuters