Ironisk superhelt til kamp for et frit Catalonien

Satirefiguren »SuperCat« triumferer på de sociale netværk. Men ikke alle kan se det sjove og meningen med den separatistiske galskab.

Den separatistiske superhelt SuperCat giver vælgerne tærsk med en magisk handske, indtil de lover at stemme det »rigtige«. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: Sammenlignet med »rigtige« superhelte som Batman og Spider-Man virker SuperCat ikke meget bevendt. Hans 78 kilo er ujævnt fordelt på en blot 173 centimeter høj krop, og dellerne er spærret inde bag et stramtsiddende trikot i Cataloniens rødgule nationalfarver. Under den obligatoriske halvmaske er et sort overskæg tydeligvis malet på med tusch. Og SuperCats eneste superkræfter befinder sig, hævder han selv, i underbukserne. I form af den gode botifarra (catalansk medisterpølse og slang for, ja, gæt selv), han med jævne mellemrum går og rusker sig i.

Den tekniske kvalitet af de videoer med superheltens eventyr, som siden af midten af juli har vakt stor og viral opmærksomhed på YouTube, er tilsvarende lurvet. Men så meget desto morsommere er gags’ene. I hvert fald hvis man følger med i catalansk politik.

Stavblender som spidskandidat

SuperCats opgave er at beskytte og fremme den løsrivelsesproces, der – i såvel fiktionens som virkelighedens verden – gerne skulle nå et point of no return ved regionalvalget 27. september. Og han går håndfast til opgaven.

Bl.a. får vælgerne tærsk med en magisk handske, indtil de lover at stemme det »rigtige«. En anden gag gør tykt grin med uafhængighedstilhængernes strid om en fælles liste uden de traditionelle partier.

I forsøg på at gøre den så bredt favnende og apolitisk som muligt ender SuperCat med at udnævne en stavblender som spidskandidat. Der imidlertid må trække sig igen, da den viser sig at have en hemmelig konto i Schweiz.

Adskillige catalanske nationalistledere er gennem de seneste år blevet mistænkt samt i enkelte tilfælde også tiltalt for skattesvig. Og vidste man ikke bedre, ville det være nærliggende at se SuperCat-videoerne som spansksindet propaganda. Bag dem står imidlertid netavisen directe.cat, der har nære forbindelser til uafhængighedspartiet Esquerra Republicana.

Fjendens svageste punkt

Og hvad skal det gøre godt for, spørger adskillige uafhængighedstilhængere på YouTube og Twitter, hvor SuperCat også har en konto? Hvorfor gøre så eftertrykkeligt grin med en alvorlig og potentielt højdramatisk sag som forsøget på at løsrive sig fra Spanien?

Fordi det er sundt. Både i psykologisk og politisk forstand, hævder den indtil videre anonyme skuespiller og idémand bag SuperCat i et interview med directe.cat.

»Det, vi forsøger, er at løsrive os fra én af verdens 20 mest magtfulde stater. Det er historisk og skaber stærke spændinger, passioner og stress. Derfor er det velgørende at træde et skridt tilbage og grine af det hele. Det viser overskud,« forklarer SuperCats alter ego.

Samtidig, og ikke mindst, rammer de selvironiske videoer modstanderne lidt midt i deres svageste punkt, som er hjernens lattercenter. Da SuperCat tidligere på ugen deltog i et af spansk TVs mange politiske debatprogrammer, kunne selv ikke redaktøren for den stærkt højreorienterede avis La Razón lade være med at trække på smilebåndet.

I krig og kærlighed gælder som bekendt alle kneb. Og på Den Iberiske Halvø er humor et særdeles effektivt et af slagsen.