Irlands premierminister ventes genudnævnt til sin post

Irland kan være på vej ud af langstrakt politisk dødvande. Politiske rivaler har indgået særlig aftale.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dublin: Irlands parlament ventes at genudpege Enda Kenny som premierminister fredag, hvormed der bliver banet vej for en mindretalsregering i Dublin efter flere måneders politisk dødvande.

Kenny har gentagne gange været ude af stand til at sikre sig støtte fra tilstrækkeligt mange af parlamentsmedlemmerne til at blive genudnævnt til en anden regeringsperiode siden det irske parlamentsvalg i februar.

Ved valget fik ingen af partierne flertal til at danne regering, men en ny situation opstod i sidste uge, da Kennys parti, Fine Gael, indgik en særlig aftale med ærkerivalerne i Fianna Fail, som nu vil afholde sig fra at stemme.

Der hersker dog usikkerhed om, hvorvidt Kenny har sikret sig støtte fra uafhængige politikere, så der hersker stadig spænding om udfaldet af parlamentsafstemningen.

Fianna Fails leder, Micheal Martin, siger, at aftalen mellem de to partier vil holde frem til mindst 2018, medmindre helt uforudsete situationer opstår.

Kenny har lovet Fianna Fail, at han i en regering vil give oppositionen indrømmelser, så der bliver sparet mindre på de offentlige udgifter, og at omstridte afgifter på blandt andet vand bliver opgivet.

Hvis Kenny vinder afstemningen fredag, vil han være den første europæiske premierminister, som er blevet genvalgt efter at have gennemført omfattende besparelser og nedskæringer.

Fine Gael fik ved valget 50 pladser i parlamentet, mens Fianna Fail fik 44. Parlamentets underhus, Dail, har i alt 158 pladser.

Fine Gael og rivalerne i Fianna Fail har været forbitrede politiske modstandere siden Irlands borgerkrig i 1920'erne.

/ritzau/AFP