Irland vil være røgfri i 2025

Den irske sundhedsminister har offentliggjort en plan, som vil gøre landet næsten helt fri for tobaksrygning i 2025.

I dag ryger godt hver femte irer over 15 år, men med 60 konkrete anbefalinger vil regeringen reducere rygningen i løbet af de næste 12 år, blandt andet ved at indføre forbud mod rygning i biler, hvor børn er til stede, og begrænse salget af tobak ved for eksempel at forbyde selvbetjente cigaretautomater. Derudover bliver tobakken også dyrere. Fold sammen
Læs mere
Foto: PAUL MCERLANE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

IRLAND: I 2025 skal mindre end fem procent af den irske befolkning ryge. Sådan lyder den plan, som den irske regering har fremlagt tirsdag, skriver BBC.

I dag ryger godt hver femte irer over 15 år, men med 60 konkrete anbefalinger vil regeringen reducere rygningen i løbet af de næste 12 år, blandt andet ved at indføre forbud mod rygning i biler, hvor børn er til stede, og begrænse salget af tobak ved for eksempel at forbyde selvbetjente cigaretautomater. Derudover bliver tobakken også dyrere.

»Rygning er den hyppigste dødsårsag i Irland. Hvert år dør mindst 5.200 mennesker af sygdomme forårsaget af rygning. Det udgør næsten en ud af fem dødsfald,« siger sundhedsminister James Reilly til BBC.

Irland var i 2004 det første land til at indføre et totalt forbud mod rygning på arbejdspladser, pubber og klubber. I Danmark blev en lignende rygelov vedtaget af Folketinget i 2007.

Tirsdag skal Europa-Parlamentet stemme om et nyt EU-tobaksdirektiv, der blandt andet betyder forbud om mentolcigaretter og krav om neutral indpakning af tobaksvarer.