Irland stemmer om ro-på-pille til »hysteriske kællinger«

Den irske befolkning stemmer torsdag om EUs omstridte finanspagt. Meningsmålinger peger på et ja - og det vil sende et klart signal til de fastfrosne markeder, siger ekspert.

En katolsk nonne afgiver sin stemme. Fold sammen
Læs mere
Foto: PETER MUHLY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Irerne beslutter i dag, om deres land skal underlægge sig EUs regler om budgetdisciplin - den kontroversielle finanspagt. Professor i statskundskab, Peter Nedergaard, tror på et ja.

- Et ja sender et signal til markederne om, at man har styr på de offentlige finanser i Irland, og på den måde er det en slags beroligelsespille: Vi har tænkt os fremadrettet at føre en sund, økonomisk politik, siger Peter Nedergaard fra Københavns Universitet.

Signalet til markederne kan få børshandlerne - de hysteriske kællinger, som de bliver kaldt - til at bløde op og begynde at handle irsk igen. Finanspagten sikrer nemlig, at Irland i så fald er en pålidelig handelspartner fremover.

- I finanspagten forpligter man sig til at holde et moderat, offentligt underskud, og hvis man ikke følger reglerne, så skal man betale. Man må altså ikke have de her store underskud, som vi har set i flere europæiske lande, siger Peter Nedergaard.

Meningsmålinger viser et par procents overvægt til ja-siden, når de 20 procent af tvivlere er sorteret fra. Det er altså ikke en stensikker sejr til ja-siden.

- Hvis de stemmer nej, får det ingen konsekvenser for finanspagten, for den bliver alligevel gennemført i andre EU-lande. Men et nej vil lægge ekstra pres på Irland, og det er derfor, jeg tror, at irerne stemmer ja. De stemmer ja i egen interesse, siger Peter Nedergaard.

Landets premierminister, Enda Kenny, står i spidsen for ja-kampagnen, og den sidste opfordring til den irske befolkning, inden valgstederne åbnede torsdag morgen, lød:

- Jeg beder jer yde et bidrag ved at komme ud og stemme ja. Ja til stabilitet. Ja til investeringer. Ja til genoprettelse. Ja til et arbejdende Irland, sagde premierministeren ifølge Reuters.

På den anden fløj advarede Sinn Fein-leder Gerry Adams mod finanspagten:

- Vær klog. Tilslut jer de millioner af mennesker rundt om i Europa, som kræver en ende på stramninger. Stem nej på torsdag, sagde han.

Herhjemme demonstrerede et halvt hundrede mennesker torsdag foran Christiansborg, hvor den danske tilslutning til finanspagten var til andenbehandling bag murerne. Folkebevægelsen mod EU var arrangører og krævede en folkeafstemning om finanspagten ligesom i Irland. Men det kommer ikke til at ske, fastslår Peter Nedergaard.

- I Danmark har Justitsministeriet vurderet, at finanspagten ikke er en suverænitetsafgivelse i strid med Grundloven, og derfor skal vi ikke til folkeafstemning. Men i Irland har højesteret vurderet, at selv små ændringer i EUs bestemmelser skal udløse en folkeafstemning, forklarer han.

Finanspagten har mødt stor modstand i de enkelte EU-lande, fordi den opstiller konkrete regler for landenes økonomiske politik.

- Det er selvfølgelig et indgreb i den nationale selvbestemmelse, fordi man som land bliver tvunget til at føre en sund, økonomisk politik. Men det er jo et indgreb, der er til gavn for alle, fordi man på den måde ikke kan ophobe en stor gæld, som efterkommerne skal betale, siger Peter Nedergaard.