Irere vil gøre abort lovligt

Den historiske modstand mod abort i Irland er ved at bløde op. En ny undersøgelse viser et flertal for fri abort, og det vækker begejstring i Amnesty International.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et lovbestemt forbud mod aborter er efterhånden en sjældenhed især i den vestlige verden, men i visse lande består loven.

Irland er med landets katolske baggrund en historisk modstander af fri abort og et af de få europæiske lande, hvor det fortsat er forbudt at få standset en graviditet uden særlig grund. I dag kan det koste op til 14 års fængsel, hvis en kvinde får en ulovlig abort.

Men en ny undersøgelse fra Amnesty International tyder på, at modstanden mod abort blandt irerne er på retur. Næsten to ud af tre svarer ifølge meningsmålingen, at Irlands regering bør droppe abortforbuddet, mens hver fjerde står fast og er imod en lovændring.

Samtidig går otte ud af ti af de adspurgte ind for en udvidelse af abortmulighederne. I dag er abort kun lovligt i Irland, hvis moderens liv er i fare.

»Det står klart, at irernes syn på abort har ændret sig markant. Det irske folk har helt overordnet fået en større forståelse for de situationer, som kvinderne befinder sig i, og mener ikke, at kvinder skal kriminaliseres for at få en abort,« siger Colm O’Gorman, administrerende direktør for Amnesty International Irland, i en pressemeddelelse.

Irlands katolske kyskhed har tidligere i år også vist tegn på at være under opbrud, da det irske folk i maj med stemte ja til, at homoseksuelle par kan blive gift.

Ifølge meningsmålingsinstituttet Red C, der har foretaget den nye undersøgelse for Amnesty International, har overraskende mange af de over 1.000 adspurgte valgt at svare på spørgsmålene. Det viser, at irerne har en særdeles klar holdning til abortspørgsmålet.

»Undersøgelsen viser, at når det kommer til abort, så er folket klart foran deres politikere. Debatten om abort i Irland er en vanskelig debat, men den må tages op,« siger Colm O’Gorman, som opfordrer Irlands regering til at bringe sagen på den politiske dagsorden.

»Afkriminaliseringen af abort er ikke kun en menneskerettighed - det er også hvad det irske folk ønsker,« siger Colm O’Gorman.