Iransk anfører sat af for at spille mod israelsk klub

Det iranske fodboldlandsholds anfører har fået sparket for at spille med i en kvalifikationskamp mod et israelsk hold

Irans landsholdsanfører Masoud Shojaei er blevet vraget for at spille med i en kamp mod et israelsk hold. Her ses han i en kamp mellem Iran og Bosnien i 2014. REUTERS/Ivan Alvarado (BRAZIL - Tags: SOCCER SPORT WORLD CUP) Fold sammen
Læs mere
Foto: IVAN ALVARADO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MELLEMØSTEN: To iranske landsholdsspillere var med, da den græske fodboldklub Panionios tidligere på måneden mødte den israelske klub Maccabi Tel Aviv på hjemmebane.

Både den iranske landsholdsanfører Masoud Shojaei og Ehsan Hajsafi spillede alle 90 minutter mod gæsterne fra Tel Aviv. Og det har skabt problemer. For Iran anerkender ikke Israel, og siden oprettelsen af Den Islamiske Republik i 1979 har iranske atleter været tvunget til at trække sig, hvis deres modstandere var israelere.

Masoud Shojaei er nu blevet vraget fra det iranske landshold, og må sidde over i Irans VM-kvalifikationskampe mod Sydkorea og Syrien. Ehsan Hajsafi er stadig med i truppen, men angiveligt kun fordi han for nylig offentliggjorde en støtteerklæring til Den Islamiske Republik for sine 145.000 følgere på Instagram.

»I disse turbulente dage sørger vi over de modige helte som ofrer sig for revolutionen og vores lands sikkerhed. Mohsen Hajji er et typisk eksempel på denne opofrelse. Og som enhver iraner glorificerer jeg hans mod med sorg,« skrev Ehsan Hajsafi på Instagram. Hans kommentar er en hyldest til en kommandant fra Den Revolutionære Garde, der døde for nylig i krigen i Syrien.

Masoud Shojaei, der er kendt som fortaler for kvinders rettigheder, skrev også en besked til sine 175.000 følgere på Instagram. Men i langt mindre revolutionære vendinger end Hajsafi. Og måske er det årsagen til, at Hafsaji nu får lov til at spille videre, mens Shojaei er blevet vraget.

»Mit land har altid været min prioritet. Jeg har altid arbejdet hårdt for at gøre mig fortjent til at repræsentere mit land,« skrev Shojaei på Inststagram.

Den 13. august skrev Irans Fodboldforbund, ifølge det iranske nyhedsbureau ISNA et brev til FIFA, hvori man forklarede, at Masoud Shojaei ikke er blevet straffet for at spille mod en israelsk klub. FIFA har strenge regler for politisering af fodbold, og en officiel iransk udelukkelse af en eller flere spillere af politiske årsager, kan medføre en straf mod det iranske fodboldforbund.

Men det iranske forbunds forklaring står i kontrast til de første spontane udmeldinger efter de to iranske spilleres kamp mod rivalerne fra Tel Aviv. Hverken Masoud Shojaei eller Ehsan Hajsafi var med i det græske klubholds opstilling ved den første kamp, der blev spillet i Tel Aviv. Men deres deltagelse i returkampen i Grækenland var nok til at høste fordømmelser fra Teheran.

Efter kampen sagde Irans vicesportsminister Mohammed Reza Davarzani, ifølge AFP, at de to spillere har krydset en »rød linje« og at de bør straffes.

Ifølge det iranske nyhedsbureau FARS, fordømte Irans Fodboldforbund de to spilleres optræden umiddelbart efter kampen.

»Irans Fodboldforbund vil tage stilling i sagen efter samtale med begge spillere,« citerer FARS Fodboldforbundet for at skrive.

Beslutningen om at udelukke Masoud Shojaei blev offentliggjort få dage senere, da landsholdstræneren undlod at udtage ham til kvalifikationskampene mod Syrien og Sydkorea.