Iransk-amerikansk journalist frigivet

Opdateret 14.02: Roxana Saberi, der i Iran var idømt otte års fængsel for at spionere for USA, slipper ved appelsag med to års betinget fængsel. Hun er nu frigivet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den iransk-amerikanske journalist, Roxana Saberi, er her til formiddag blevet løsladt fra Teherans Evin-fængsel.

En kilde i det iranske justitsministerium har over for nyhedsbureauet Reuters forklaret, at Saberi kunne forlade fængslet kort tid efter, at en appeldomstol havde reduceret hendes dom ubetingede fængselsdom til en betinget dom på to års fængsel.

Den 32-årige Saberi, der har dobbelt statsborgerskab, blev den 18. april i år idømt otte års fængsel for spionage til fordel for USA.

Den kvindelige journalist, der som freelancer arbejdede for britiske BBC og den statsejede radio i USA, blev arresteret i januar og anklaget for køb af alkohol i Den Islamiske Republik. Senere blev hun tillige anklaget for at have arbejdet i landet efter udløb af sin akkreditering.

Støtte fra Washington og familien
Men så fulgte anklagen om spionage, der kan medføre dødsstraf i Iran, og sagen begyndte at vække politisk opmærksomhed. Fra Washington hed det, at anklagerne mod den tidligere Miss Dakota var grundløse, og ikke mindst udenrigsminister Hilary Clinton appellerede kraftigt til præstestyret i Teheran om at løslade hende.

Også Saberis iransk-fødte far, Reza Saberi, der flyttede til USA i 1980erne, har søgt at fastholde offentlighedens interesse for sagen, og han flyttede i sidste måned tilbage til Iran med sin japanske kone for at støtte sin datter.

- Jeg håber, retten finder min datter uskyldig, sagde den 68-årige Saberi uden for retsbygningen forud for afgørelsen. Han fortalte i sidste uge, at hans datter havde afsluttet en to uger lang sultestrejke i fængslet og nu var meget svagelig.

Organisationen Journalister Uden Grænser oplyste i sidste måned, at mindst syv journalister sidder i fængsel i Iran, der indtager plads 166 ud af 173 lande i den seneste udgave af listen over pressefrihedens vilkår i verden.