Irans superdrone kan nå hele Mellemøsten

Med en radius på 2.000 kilometer kan et nyudviklet iransk ubemandet fly true landene i Mellemøsten - herunder hovedfjenden Israel.

Irans præsident Mahmoud Ahmadinejad. Fold sammen
Læs mere
Foto: JASON SZENES
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Irans militær har frigivet en videofilm af et nyudviklet ubemandet fly, en såkaldt drone. Flyet der ligner en af de typer, som amerikanerne råder over, siges at have en aktionsradius på 2.000 kilometer og kan dermed nå Israel og de fleste andre lande i Mellemøsten.

Ifølge general Amir Ali Hajizadeh fra Irans Revolutionsgarde, der kommenterede filmen på iransk stats-TV er flyet udviklet som et observationsfly, der også kan bevæbnes med bomber eller missiler, skriver BBC og den britiske avis Daily Mail.

Flyet som er døbt »Shahed«, siges at være udviklet i Iran og repræsenterer en fordobling af kapacitet og radius i forhold til landets eksisterende dronetyper.

General Amir Ali Hajizadeh betegner »Shahed« som, »en afgørende udvidelse af Irans militære kapacitet«.

Det er uklart, om iranerne har skabt flyet helt fra bunden. USA mistede sidste år et eksemplar af sin mest avancerede drone kaldet »Uhyret fra Kandahar« der benyttes i Afghanistan. Af ukendte årsager blev tvunget ned i Iran og kort efter vist frem for offentligheden. USA bad efterfølgende i rasende vendinger om at få udleveret flyet. Det ønske efterkom iranerne naturligvis ikke. men splittede det til atomer for at lure teknologien af.

Den nye iranske drone har dog ikke den fjerneste lighed i det ydre med USAs uhyre fra Kandahar. Det fly ligner en miniudgave af den science fiction- agtige Stealth-bomber, hvor krop og vinger går ud i et, og som drives af en lille jetmotor. Den nye iranske drone har almindelige vinger, to halefinner og drives af en propel bag på kroppen. Til gengæld ligner den til forveksling de amerikanske droner, som opererer over blandt andet Pakistan. Men hvilke kopielementer der gemmer sig inde i den iranske drone vides i sagens natur ikke.

Offentliggørelsen af »Shahed«-flyet sker samtidig med den iranske præsident Mahmoud Ahmadinejads optræden i New York udenfor og på FNs generalforsamling, hvor han atter har langet ud efter Iran og USA.

Iran gennemfører også i øjeblikket hyppige tests af landets våbensystemer og har netop lanceret et nyt missilforsvar. Alt sammen som et signal til Israel og USA om, at Iran er klar til at forsvare sig, hvis det skulle blive angrebet, sådan som Israel har truet med på grund af Irans atomprogram. Israel vurderer, at Iran blot er et halvt år fra at kunne bygge en atombombe.

Senest har Mahmoud Ahmadinejad affærdiget israelernes angrebsretorik med bemærkningen:

- Helt grundlæggende tager vi ikke zionisternes trusler seriøst.

Video: Her er Irans superdrone