Irans religiøse overhoved tordner mod USA trods atomaftale

Iran vil stadigvæk være i skarp opposition mod »arrogante USA« og støtte deres allierede i Mellemøsten til trods for atomaftalen, siger Irans religiøse overhoved.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

IRAN: Det kan godt være, at der er indgået en aftale mellem Iran og blandt andre USA, men derfor er Iran stadig stor modstander af USA og landets politik i Mellemøsten.

Sådan siger Irans religiøse leder, Ayatollah Ali Khamenei, ifølge Reuters i en tale til det iranske folk, der markerede afslutningen på ramadanen.

»Ligegyldigt om atomaftalen kommer igennem eller ej, vil vi aldrig stoppe med at støtte vores samarbejdspartnere i regionen og indbyggerne i Palæstina, Yemen, Syrien, Irak, Bahrain og Libanon. Selv efter aftalen er indgået, vil vores politik over for arrogante USA ikke ændre sig,« siger den religiøse leder ifølge Reuters.

Tirsdag blev Iran enige med de fem permanente medlemmer af FNs Sikkerhedsråd plus Tyskland om en aftale omkring Irans atomprogram. Det betyder, at de økonomiske sanktioner mod landet bliver gradvist løftet.

Til gengæld har Iran accepteret, at deres atomprogram bliver overvåget for at sikre, at de ikke er i gang med at udvikle en atombombe.

Iran afviser, at man skulle være i gang med den øvelse, mens flere vestlige lande fortsat frygter, at det mellemøstliges land nukleare anlæg har et mere fjendtlig sigte. Men det har de altså ingen grund til, siger Ayatollah Ali Khamenei.

»Amerikanerne siger, at de har stoppet Iran i at udvikle en atombombe. Men de ved godt, at det ikke passer, at vi vil skaffe en atombombe. Vi har en fatwa, der gør atombomber forbudt under islamisk lov. Så det har ikke noget med aftalen at gøre, at vi ikke har en atombombe,« siger han.

Ayatollah Ali Khamenei satte en tyk streg under sit syn på USA. Han forstår de demonstranter, der i den seneste tid har råbt »død over USA« og »død over Israel«:

»Jeg har gentaget utallige gange, at vi ikke forhandler med USA. Der er dog nogle få undtagelser som atomforhandlingerne, hvor vi forhandler med USA for at fremme vores interesser,« siger han:

»USAs politik i regionen er diametralt modsat Irans politik,« siger Ayatollah Ali Khamenei i sin tale.