Irans præsident vil ikke møde Trump mens sanktioner gælder

Frankrigs præsident gør forgæves forsøg i FN på at få præsidenter for USA og Iran til at mødes.

Irans præsident, Hassan Rouhani, på talerstolen i FN's Generalforsamling i New York. Don Emmert/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

New York. Irans præsident, Hassan Rouhani, siger onsdag nej til at mødes med USA's præsident, Donald Trump, under FN's Generalforsamlings samling i New York.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Det er trods et europæisk forsøg på i sidste øjeblik at få de de to modstandere til at tale med hinanden.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har de seneste par dage bevæget sig i pendulfart mellem den amerikanske og iranske delegation for at få et historisk møde i stand mellem Rouhani og Trump.

Målet er at forhindre, at spændinger ved Den Persiske Bugt udvikler sig til regulær krig.

Men det lettede ikke på stemningen, at USA har varslet flere nye sanktioner mod Iran. Rouhani var ikke til at misforstå, da han onsdag gik på talerstolen i FN's Generalforsamling.

- Jeg vil gerne meddele, at vores svar på en enhver form for forhandling, mens der er sanktioner, er afvisning.

Han udtrykte tvivl om, hvor seriøs Trump er. Det kræver, at USA ophæver de sanktioner, som det har indført mod Iran, siden amerikanerne sidste år trak sig ud af den internationale atomaftale med Iran.

USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, siger natten til torsdag, at USA fortsat ønsker at finde frem til en fredelig løsning med Iran. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Men hvorvidt det kommer til at ske er op til Iran, understreger han.

- Vi ønsker en fredelig løsning med Iran, vi håber, at det kan ende sådan. I sidste ende vil det være op til Iran at træffe det valg, siger Pompeo til journalister ved FN's Generalforsamling.

- Vi håber på at få muligheden for at forhandle med dem (den iranske delegation, red.) og opnå et udfald, som er godt både for dem og for USA.

Striden mellem USA og Iran handler blandt andet om den atomaftale, som Trump har trukket USA ud af, og som Iran efterfølgende har overtrådt.

Tidligere onsdag sagde en talsmand for den iranske regering, at Iran vil garantere, at det ikke vil forsøge at udvikle atomvåben og acceptere ændringer i atomaftalen fra 2015, hvis USA vender tilbage til aftalen og ophæver sanktioner.

Men ifølge Irans præsident skal der genopbygges tillid mellem Iran og USA's præsident, Donald Trump, før parterne kan mødes.

/ritzau/