Irans præsident tager skarp afstand fra Trump: Drop de »falske anklager og fornærmelser«

Trumps kurs over for Iran vil isolere USA, da andre lande fortsat støtter atomaftale, siger Irans præsident.

Irans præsident, Hassan Rouhani, holdt direkte tv-tale sent fredag. Han sagde, at en iranske nation aldrig vil bøje sig for udenlandsk pres, og at Irans forhold til atomaftalen er stærkere end nogensinde før. Reuters/Handout Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Iran vil opgive den indgåede atomaftale med verdens stormagter, hvis aftalen ikke tjener landets nationale interesser.

Det forsikrer præsident Hassan Rouhani i en skarp reaktion på den amerikanske præsident Donald Trumps meldinger om, at iranerne ikke lever op til den multinationale aftales ånd.

»Ingen præsident kan ophæve en international aftale.«

»Iran vil fortsætte med at leve op til aftalens forpligtelser,« siger Rouhani i en direkte tv-tale, hvor han beskylder Trump for at holde en tale uden nyheder - ud over »falske anklager og fornærmelser«.

»Den iranske nation har ikke og vil heller aldrig bøje sig for udenlandsk pres. Irans forhold til aftalen er stærkere end nogensinde (...). Irans Islamiske Revolutionsgarde fortsætte sin kamp mod regionale terrorister,« siger Rouhani videre.

Han tilføjer, at Trumps nye kurs vil isolere USA, da de andre lande, som har underskrevet aftalen, fortsat støtter den.

»Aftalen er ikke til forhandling,« siger han.

I Moskva siger den russiske viceudenrigsminister, Sergej Ryabkov, ifølge nyhedsbureauet RIA, at det er »ekstremt foruroligende«, at præsident Donald Trump er begyndt at stille spørgsmål, som er blevet afgjort med underskrivelsen af en international aftale om Irans atomprogram.

Ifølge Ryabkov er Ruslands vigtigste opgave nu at sørge for, at Irans atomaftale bryder sammen, og han opfordrer alle parter til at leve op til aftalen.

Trump har med sine udmeldinger fået den årtier gamle strid mellem Iran og USA til at blusse op på ny. Den amerikanske præsident svor fredag, at han vil konfrontere »det fanatiske regime« i Teheran.

Han klagede over Den Islamiske Revolution i 1979 og kritiserede »det iranske diktatur, dets støtte til terrorisme og dets fortsatte aggression i Mellemøsten og mange andre steder i verden«.

Trump har med sin kritik af Iran fredag sendt sagen videre til Kongressen. De amerikanske politikere har nu 60 dage til at forsøge at finde en løsning på de dele af aftalen, som Trump er utilfreds med.

En af de muligheder, Kongressen har, er at genindføre nogle af de sanktioner, der blev ophævet efter indgåelsen af aftalen.

Atomaftalen med Iran indebærer, at Iran skulle afvikle centrale dele af sit atomprogram. Til gengæld ville omverdenen udfase en række omfattende økonomiske sanktioner mod Iran.

Sanktionerne lagde Irans økonomi i ruiner.

/ritzau/Reuters