Irans præsident spiller med musklerne

Fyringen af fire ministre kan være et varsel om en mere højre-radikal linje i Iran.

I en magtdemonstration har Irans præsident, Mahmoud Ahmadinejad, fyret fire ministre efter den store uro i forbindelse med det omstridte præsidentvalg sidste måned. Fold sammen
Læs mere
Foto: Javad Moghimi/Fars

Irans præsident, Mahmoud Ahmadinejad, forsøger nu at genoprette sin magtbase efter ugers uro, der har svækket præstestyret. I går fyrede Ahmadinejad ifølge lokale nyhedsbureauer fire ministre, og det kan være et varsel om en mere højre-radikal linje i Iran.

»Det her kunne have været gjort på en mere ærværdig måde. Det viser, at Ahmadinejad ønsker at vise sin autoritet,« siger mellemøstanalytikeren Meir Javedanfar om fyringen af ministrene for henholdsvis sundhed, efterretningsvæsen, kulturel og islamisk vejledning og arbejds- og socialvæsen. Fyringerne kommer få dage før Ahmadinejad skal præsentere sin nye regering og dagen efter fyringen af en kontroversiel vicepræsident.

»Tidligere har der været mere balance i regimet og Ahmadinejad har været nødt til at indgå kompromiser. Men Ali Khamenei (Irans øverste leder, red.) har givet ham overvældende støtte under præsidentvalget, og jeg tror Ahmadinejad nu ønsker at sende et signal om at han har mere indflydelse og styrke til at køre sin politik igennem,« siger Meir Javedanfar, der driver analysevirksomheden Mellemøstligt Selskab for Økonomisk og Politisk Analyse, Meepas.

Et ryk til højre
Voldsomme protester efter præsidentvalget i juni har blotlagt stor splittelse i den religiøse og politiske ledelse i Iran, og også mellem Ayatollah Ali Khamenei og præsident Ahmadinejad, som ellers har stået sammen om at slå ned på opstanden, har der været uenigheder. Fyringerne signalerer et forsøg fra Ahmadinejad på at generobre magtbasen og kan være et forvarsel om en mere højreorienteret linje.

»Den fremtidige linje afhænger af, hvem Ahmadinejad udpeger som nye ministre. Men der kan være lagt op til en mere radikaliseret regering med en mere højreorienteret politik,« vurderer Meir Javedanfar.

Ahmadinejads genvalg opfattes af mange som et svindelnummer og udløste voldsomme sammenstød mellem demonstranter og politi, der har kostet mindst 20 mennesker livet. Reformvenlige politikere og præster i Iran forsøger for tiden at holde gang i protesterne, i håb om at ayatollah Khamenei vil føle sig presset til at indgå kompromiser. Foreløbig har præstestyret overtaget, men både indenrigspolitisk og i forhold til udlandet står Iran svagere, vurderer Meir Javedanfar.

»Protesterne har skabt flere problemer for Ahmadinejad og har gjort Iran svagere hjemme og i regionen. Det har skadet Irans forhandlingsposition,« siger Meir Javedanfar.