Irans præsident kalder atomaftale »historisk«

Iran vil respektere den netop indgåede rammeaftale for landets atomprogram forudsat, at stormagterne holder deres del af aftalen, siger præsident Hassan Rouhani.

IRAN: Rammeaftalen for Irans atomprogram, der landede torsdag aften mellem verdens stormagter og Iran, er en »historisk aftale«.

Det siger Irans præsident, Hassan Rouhani, i en tale til nationen fredag, skriver Reuters.

»Vi har ikke tænkt os at løbe fra vores løfter. Når vi giver et løfte, handler vi ud fra det. Men selvfølgelig afhænger det af, om den anden part også overholder sine løfter,« siger Rouhani.

Efter ottes dages intense forhandlinger i Schweiz kunne Iran og stormagterne USA, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Rusland og Kina torsdag aften præsentere rammeaftalen, der skal bane vejen for en neddrosling af Irans atomprogram.

Med den foreløbige aftale har Iran forpligtet sig til at lukke op mod to tredjedele af landets atomanlæg og bruge resten til fredelige formål, mens Vesten har stillet i udsigt, at den vil ophæve de økonomiske sanktioner mod Iran.

»I dag er en dag, der vil gå over i historien i Iran,« siger præsidenten.

Den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), siger, at rammeaftalen er et stort skridt frem mod en endelig aftale. Samtidig understreger han dog, at der fortsat venter meget arbejde forude.

For selv om parterne nu er enige om principperne i en aftale, så skal den også udmøntes, påpeger udenrigsministeren:

»Der er stadig lang vej til, at vi har en endelig, juridisk aftale på plads. Djævlen ligger som bekendt i detaljen. Vi skal finde ud af helt præcist hvilke atomanlæg, der skal lukkes, hvordan de skal inspiceres, og hvad det vil sige, at de, der bliver tilbage, skal bruges til forskning. Så der er mange ting, der skal forhandles, og derfor kan mange ting stadig gå galt,« siger Martin Lidegaard.

Parterne vil nu tage hul på forhandlingerne om en endelig aftale, der skal være på plads senest 30. juni i år.