Iran vil supplere barbarisk henrettelsesmetode

Stening til døden skal ikke længere være den eneste henrettelsesmetode til iranere, der er blevet kendt skyldige i utroskab.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

IRAN: I Iran har der hidtil kun været én henrettelsesmetode til personer, der er blevet kendt skyldige i utroskab - stening til døden. Men sådan skal det ikke blive ved med at være.

Styret i Teheran har således besluttet at give dommere mulighed for at vælge en anden metode til at tage den skyldige af dage, skriver nyhedsbureauet AFP, der har set et udkast af den reviderede lovgivning på området.

Her står der, at »hvis muligheden for at udføre dommen (steningen, red.) ikke eksisterer«, må den pågældende dommer vælge en anden henrettelsesmetode, der skal til endelig godkendelse af landets dømmende magt. Det fremgår ifølge AFP ikke, hvad »ikke eksisterer« konkret dækker over.

Mina Ahadi fra menneskerettighedsgruppen Den Internationale Komité Mod Stening har fortalt nyhedsbureauet, at udkastet bærer præg af »internationalt pres og fordømmelse«. Hun påpeger dog, at udkastet til den reviderede lovgivning stadig er »middelalderlig og barbarisk«, og at »stening burde afskaffes«.

Stening til døden har været anvendt som henrettelsesmetode i Iran siden revolutionen i 1979, da landet indførte sin fortolkning af den islamiske sharialovgivning.

Kvinder begraves til deres skuldre, mens det for mændenes vedkommende er til deres talje. Bødlerne skåner deres liv, hvis det mod forventning lykkes de dødsdømte at befri sig fra hullet.

Mord, voldtægt, væbnede røverier og narkohandel straffes også med døden i Iran, der sammen med Kina, Saudi-Arabien og USA henretter flest mennesker om året.

Størstedelen af henrettelserne i Iran foregår ved hængning.