Iran vil samarbejde med Danmark i kampen mod IS

Danmark og Iran skal udveksle oplysninger og efterretninger i kampen mod den militante organisation Islamisk Stat. Det foreslår iransk minister med ansvar for forholdet til Europa og USA.

ARKIVFOTO. Majid Takhte-Ravanchi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Islamisk Stat er ikke kun en trussel mod landene i den region, hvor den militante bevægelse indtil videre har erobret et territorium på størrelse med Storbritannien. Islamisk Stat er også en trussel mod Vesten, herunder Danmark, og derfor vil Iran i videst mulig omfang samarbejde med de danske myndigheder om at afmontere truslen fra den ekstremistiske organisation. Det siger den iranske viceudenrigsminister for europæiske og amerikanske anliggender, Majid Takht-Ravanchi, der i disse dage besøger København.

»Daish (et arabisk synonym for Islamisk Stat) er en udfordring for alle lande, og derfor er vi nødt til at arbejde tættere sammen internationalt,« siger ministeren til Berlingske og flere andre medier på et pressemøde på den iranske ambassade.

»Daish opererer jo i Irans nabolag, og derfor har vi en del viden om. hvordan de opererer og hvad de gør, og disse oplysninger bør deles med Danmark og andre lande. Omvendt har Danmark og andre europæiske lande borgere, der rejser til og fra Syrien og Irak, og det giver en viden, som der er al mulig grund til at dele,« siger Majid Takht-Ravanchi.

Drøftet med Lidegaard

Skal samarbejdet efter Irans mening også omfatte et parløb mellem den iranske og den danske efterretningstjeneste?

»Samarbejdet skal foregå på så mange områder som muligt og må være baseret på en fælles forståelse af, hvem og hvad der skal inddrages,« siger Majid Takht-Ravanchi, der under besøget i Danmark blandt andet har mødtes med udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

»Vi brugte en hel del tid på at tale om det her,« oplyser den iranske gæst, der understreger, at Iran fordømmer det nylige terrorangreb i Danmark.

»Lad mig udtrykke vor fordømmelse af terrorangrebet, der ramte Danmark for nylig - på samme måde, som Iran også fordømte terroren, da den ramte i Paris,« siger Majid Takht-Ravanchi.

Selv om Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) er sparsomme med oplysninger om deres udenlandske samarbejdspartnere, har det efterhånden i flere år været kendt, at de danske spiontjenester plejer omgang med efterretningstjenester i Mellemøsten og Nordafrika. Også selv om disse er berygtede for at indhente oplysninger ved hjælp af tortur.

Et samarbejde med Iran har dog hidtil ikke været offentligt omtalt.