Iran vil have flere børn og forbyder kondomreklamer

Det nedadgående fødselstal i Iran skal stoppes, og derfor har regeringen valgt at forbyde reklamer for prævention.

Foto: BAZUKI MUHAMMAD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et faldende fødselstal og en voksende gruppe ældre har fået Iran til at forbyde reklamer for prævention i pressen. Den nye lov blev vedtaget med et flertal på 290 i det iranske parlament.

Med loven er landets gynækologer samtidig blevet pålagt kun at udføre aborter, hvis moderens helbred er så truet, at det den eneste udvej. Det rapporterer det tyske nyhedssite n-tv.de.

Loven er et udtryk for et kursskifte i den iranske familiepolitik. Således er der den seneste tid blevet indført en række foranstaltninger, der skal få flere iranere til at få børn og dermed komme den negative udvikling i demografien til livs. Senest er barselsorloven blevet udvidet, sådan at iranske fædre nu er berettiget til to ugers fædreorlov.

I samarbejde med FN besluttede Iran i 1990erne at fremme præventionsmidler, da befolkningsvæksten var stærkt stigende. Således blev der den gang ligefrem uddelt gratis kondomer og andre præventionsmidler.

Men nu ser det alligevel ud til, at opbremsningen har været for hård. I 1982 fødte en kvinde i Iran i gennemsnit 6,5 børn. I 2011 var det tal nede på 1,6.

Der bor flere end 80 millioner mennesker i Iran.