Iran vil berige uran op til 20 procent

Iran rykker tættere på et niveau, hvor beriget uran potentielt kan bruges til at fremstille kernevåben.

Iranere i hovedstaden Teheran passerer forbi billeder af general Qasem Soleimani (t.h.), der blev dræbt af et amerikansk droneangreb for et år siden, og den førende atomforsker Mohsen Fakhrizadeh (t.v.), der blev dræbt i et attentat i december. Atta Kenare/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Iran har planer om at berige uran med en renhed på 20 procent.

Det har landet meddelt FN's atomenergiagentur, IAEA, skriver Ruslands ambassadør ved agenturet, Mikhail Uljanov, på Twitter.

En diplomat i Wien, hvor atomvagthunden har hovedkontor, bekræfter over for nyhedsbureauet Reuters, at der er sendt en rapport til IAEA's medlemslande, hvor dette tal fremgår. Diplomaten ønsker ikke at uddybe.

En renhed på 20 procent svarer omtrent til det niveau, Iran var nået op på, inden det i 2015 indgik en atomaftale med USA, EU og andre store aktører.

Og det er højere end de 4,5 procents renhed, Iran på nuværende tidspunkt har beriget sin uran op til.

I atomaftalen fra 2015 lyder det, at Iran må have beriget uran på maksimalt 3,67 procent. Det kan benyttes som brændsel i kernereaktorer.

USA's præsident, Donald Trump, trak i maj 2018 USA ud af atomaftalen med Iran. USA genindførte samtidig sanktioner mod Iran.

Indtil da havde Iran ifølge IAEA holdt sig inden for de grænser, der var fastsat i aftalen.

Men med USA's exit fra aftalen følte Iran sig ikke længere forpligtet til at overholde begrænsningerne.

En stigning til 20 procents renhed vil betyde, at Iran er tættere på et niveau, hvor det berigede uran potentielt kan benyttes til at fremstille kernevåben.

Det kræver beriget uran på omkring 90 procent. Det er dog en væsentlig hurtigere proces at gå fra 20 procent til 90 procent i forhold til at gå fra nogle få procent til 20 procent.

/ritzau/Reuters