Iran stoppede atomvåbenprogram i 2003

USAs efterretningsvæsen trækker tæppet væk under Bush-administrationens hårde retorik over for Iran. Iranerne er formentlig ikke i gang med at bygge en atombombe. EUs forhandlinger og FN-sanktionerne har virket, konkluderer ny rapport, som Det Hvide Hus forsøgte at stoppe.

USAs nationale sikkerhedsrådgiver, Stephen Hadley, forsøgte sent mandag aften at forsvare retorikken overfor Iran. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin Lamarque / Reuters

WASHINGTON: Det Hvide Hus forsøgte ifølge amerikanske medier at stoppe en ny rapport fra USAs efterretningsvæsen, der højst overraskende afviser, at Iran er i gang med at bygge atomvåben.

- Vi vurderer med en høj grad af overbevisning, at Teheran i efteråret 2003 standsede sit atomvåbenprogram, hedder det i et nyt såkaldt nationalt efterretningsestimat, der er skrevet og godkendt af samtlige 16 amerikanske efterretningstjenester.

- Vi vurderer med moderat overbevisning, at Teheran ikke har genstartet sit atomprogram per medio 2007, hedder det videre.

Ifølge efterretningstjenesterne kan Iran fortsat udvikle et atomvåben, hvis det vil, men iranerne er ”mindre opsatte på at udvikle atomvåben, end vi har vurderet siden 2005”.

Og hvis Teheran genoptager våbenprogrammet vil det allertidligst kunne have et våben klar i slutningen af 2009, men selv det scenarium anses af amerikanerne for at være ”meget usandsynligt”. Mere sandsynligt vil det først være klart efter 2013.

International fokus på Iran
Den nye rapport kommer som en stor overraskelse midt i en ophedet international debat om Irans atomprogram. EU har i årevis forhandlet med Iran om at stoppe den igangværende berigelse af uran af frygt for, at det skal bruges til atomvåben.

Iranerne selv forsikrer kun at ville producere civil atomenergi.

FN’s Sikkerhedsråd har i to omgange indført sanktioner imod Iran med krav om at få uranberigelsen sat i bero.

USA og Frankrig forsøger at få vedtaget en tredje sanktionsrunde, men selv inden efterretningsestimatets offentliggørelse har især Rusland og Kina strittet imod.

Rapport hold tilbage længe
Offentliggørelsen af den nye rapport er i sig selv en overraskelse. Så sent som for tre uger siden afviste direktøren for det amerikanske efterretningsvæsen, Mike McConnell, at estimatet ville blive offentliggjort. Det ville skade nationale sikkerhedsinteresser, sagde han.

Flere amerikanske medier beretter samtidig, at især vicepræsident Dick Cheney i månedsvis har modsat sig offentliggørelse.

Det kan hænge sammen med, at Cheney, præsident George W. Bush og andre i administrationen gentagne gange i de senere måneder har slået fast som en kendsgerning, at Iran bygger atomvåben – en påstand, som altså ikke understøttes af deres eget efterretningsvæsen.

Det vides ikke, hvad der alligevel har ført til offentliggørelsen af de overraskende nye vurderinger.

Krav om mildere retorik
Efterretningstjenesterne slår i øvrigt fast, at forhandlinger kan bane vejen for yderligere indrømmelser fra iranerne – og afviser, at et militært angreb kan ødelægge Irans atomprogram.

Dertil er centrale dele af det formentlig gemt af vejen på hemmelige steder. Bush-administrationen har nægtet at forhandle direkte med Iran.

- Estimatet udfordrer direkte dele af administrationens alarmerende retorik om truslen fra Iran, siger den demokratiske leder, senator Harry Reid.

Han opfordrer Bush-administrationen til at skrue ned for retorikken og indgå i forhandlinger med iranerne.

Men selv om den nationale sikkerhedsrådgiver, Stephen Hadley, kalder de nye vurderinger for ”gode nyheder”, så hæfter Det Hvide Hus sig stadig mest ved, at efterretningstjenesterne ikke kan udelukke, at Iran vil forsøge at bygge atomvåben.

- Det bekræfter, at vi gør ret i at være bekymrede for, om Iran søger at udvikle atomvåben, siger præsidentens sikkerhedsrådgiver.