Iran og stormagter nærmer sig atomaftale

Iran og seks stormagter er efter alt at dømme blevet enige om en række hovedpunkter i en aftale om Irans atomprogram.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SCHWEIZ: Efter næsten 18 måneders forhandlinger er Iran og de seks stormagter USA, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Rusland og Kina tilsyneladende blevet enige om nogle af hovedpunkterne i en aftale om Irans omstridte atomprogram.

Flere diplomater understreger dog over for Reuters søndag aften, at der fortsat er en række knaster i forhandlingerne, hvorfor der endnu ikke er landet en aftale.

Ifølge diplomaterne har Iran vist tegn på, at landet er villig til kun at bevare 6.000 af sine i alt 20.000 centrifuger samt sende store dele af sit berigede uran til opbevaring i Rusland.

Omvendt skulle nogle af de vestlige magter angiveligt overveje at lade Iran gennemføre begrænset, nøje overvåget atomarbejde til medicinske formål. Det fortæller anonyme diplomater til Reuters.

Forhandlingerne nærmer sig parternes selvpålagte deadline, der udløber tirsdag.

Lørdag sluttede både den tyske og franske udenrigsminister sig til mødet mellem amerikanske og iranske forhandlere i schweiziske Lausanne, og søndag aflyste den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, sin tur tilbage til USA for i stedet at blive i Schweiz og forhandle.

Målet er en aftale, der begrænser Irans atomprogram til gengæld for en lempelse af sanktionerne mod landet.