Iran øger støtte til Hamas efter krise

Hamas-leder siger, at Iran er den vigtigste støttepille for den islamistiske gruppe.

Yahya al-Sinwar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mohammed Salem
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lederen af den islamistiske Hamas-bevægelse i Gazastriben siger, at det er takket være iransk støtte, at den palæstinensiske gruppe har kunnet øge sin militære kapacitet.

»Iran er den vigtigste støttepille for Hamas, siger Yahya al-Sinwar og henviser til den militære fløj i bevægelsen, Ezzedine al-Qassam-brigaderne.«

Hamas fik både økonomisk og militær støtte fra Iran i en årrække.

Men som følge af uenighed omkring den syriske borgerkrig er støtten blevet reduceret i de senere år, mens Iran har støttet præsident Bashar al-Assad i Syrien. Ham har Hamas modsat vendt sig imod, da han brutalt skjulte en opstand.

»Nu er situationen ved at blive genoprettet,« siger Yahya al-Sinwar ved et sjældent møde med en gruppe journalister mandag.

Den 56-årige leder har stået i spidsen for Hamas siden februar. Han presser ifølge iagttagere på for at få gruppens militære fløj til at dominere den politiske fløj.

Tidligere var Yahya al-Sinwar øverstbefalende i den militære fløj af Hamas. Han har årtiers erfaring med efterretningsarbejde. Han har ry for at være en stærk tilhænger af militær kamp mod Israel.

Han slår fast, at Hamas ikke ønsker krig, men pointerer, at den islamistiske bevægelse alligevel ruster sig til væbnet konflikt.

»Hver dag bygger vi raketter og fortsætter den militære træning,« siger Yahya al-Sinwar.

Han hævder, at tusindvis af mennesker arbejder dag og nat på at forberede sig på den næste konflikt med Israel.

Hamas har haft kontrollen over Gazastriben siden 2007. Da forlod den mere sekulære og moderate palæstinensiske Fatah-bevægelse området og har siden kun styret den israelskbesatte Vestbred.

Hamas opfattes som en terrorbevægelse af USA og EU. Gruppen har udkæmpet tre krige med israelerne siden 2008 - den seneste i 2014.

Der har været gjort mange forsøg på at forsone Hamas og Fatah, der ledes af den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas. De har alle slået fejl.