Iran nægter at give sig i atomforhandlinger

Iranerne møder op til en ny runde forhandlinger i Genève om landets atomprogram med blandede signaler fra landets ledelse.

Ayatollah Ali Khamenei i Tehran. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

IRAN: Når iranerne onsdag sætter sig til forhandlingsbordet i Genève i de fortsatte drøftelser om landets omstridte atomprogram, sker det til et ekko af følgende erklæring:

»Vi giver os ikke en tøddel.«

Sådan lød det tidligt onsdag fra landets åndelige overhoved og reelle leder, Ayatollah Ali Khamenei, der ifølge Reuters samtidig sagde, at han ikke vil blande sig direkte i forhandlingerne, men også gjorde klart, at han har trukket en »rød streg« over for sine forhandlere.

Tirsdag ringede den iranske præsident Hassan Rouhani ifølge AFP til den britiske premierminister David Cameron, og forklarede ham, at »Iran er fast besluttet på, at dets atomaktiviteter skal forblive fredelige, og vil forsvare sine nukleare rettigheder.«

David Cameron understregede ifølge nyhedsbureauet nødvendigheden af, at Iran forstår det internationale samfunds bekymring for landets atomprogram, og herunder kravet om større gennemsigtighed i aktiviteterne.

Forhandlingerne i Genève skal ifølge planerne løbe frem til lørdag og starter i princippet der, hvor parterne skiltes for ti dage siden. På det tidspunkt var parterne - de fem permanente medlemmer af FNs Sikkerhedsråd, USA, Rusland, Kina, Storbritannien og Frankrig samt Tyskland og EU på sidelinjen - tæt på at indgå en aftale.

Og lederen af den iranske forhandlingsdelegation, udenrigsminister Mohammad Javad Zarif, møder ifølge AFP op med en forsigtig optimisme om, at der kan indgås en aftale, der vil lette nogle af de hårde sanktioner, som har tvunget den iranske økonomi i knæ.

»Jeg tager til Genève med det mål at få en aftale i stand ved slutningen af denne forhandlingsrunde,« lyder det fra Mohammad Javad Zarif.

De israelske ledere, der ikke har så meget som en flig af tillid til iranerne, har flere gange erklæret, at en aftale med Iran vil være »en historisk fejl«.

Derfor er den israelske premierminister Benjamin Netanyahu fløjet til Moskva for at udtrykke sin bekymring over den aftale, der måske tegner sig i horisonten.