Iran langer ud efter svensk firma

Det svenske kosmetikfirma Oriflame er havnet i et stormvejr i Iran. Nu beskylder Irans efterretningsminister firmaet for at ville skade Irans sikkerhed.

Den iranske efterretningsminister, Heydar Moslehi, tager det skrappe ordvalg i brug over for det svenske firma Oriflame.

Firmaet har til formål at skade den islamiske republiks sikkerhed, siger ministeren ifølge Irans statslige tvs netavis.

- Oriflame havde til hensigt at bekæmpe systemet. Der er ingen økonomiske grunde bag firmaet, siger han og tilføjer, at "vi igennem beviser har fundet ud af", at efterretningstjenester ville skabe sikkerhedsproblemer i Iran gennem Oriflame.

Beskyldningen mod svenskerne kommer, efter at de iranske myndigheder for en uge siden lukkede Oriflames kontor i Teheran, den iranske hovedstad, og anholdt fem af de ansatte.

Myndighederne sagde, at Oriflame havde organiseret en slags pyramidespil, og at det muligvis var sket med en efterretningstjeneste i ryggen.

Oriflame's økonomidirektør, Gabriel Bennett, har forklaret, at påstanden er "latterlig".

Forretningsmodellen - "direct-sales" - går ud på, at iranere, overvejende kvinder, kan tjene penge på at sælge firmaets produkter til andre iranere. Der er således ikke Oriflame-butikker.

- Den måde, vi arbejder på i Iran, arbejder vi på i resten af verden, i over 60 lande. Et pyramideselskab kan ikke drive en international forretning i over 40 år, siger Bennett.

/ritzau/AFP