Iran langer ud efter Danmark og Holland

Iranske parlamentarikere fordømmer, hvad de kalder ’anti-islamiske og islamofobiske strømninger i Danmark og Holland på grund af danske mediers genoptryk af Muhammed-tegninger og i protest mod en kommende islam-kritisk hollandsk film.

Iranske demonstranter brænder Dannebrog Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix/AFP

Protesterne mod danske mediers publicering af JP-tegneren Kurt Westergaards tegning af profeten Muhammed med en bombe i turbanen fortsætter i Iran, Gaza og blandt toneangivende muslimske intellektuelle.

I Iran slog 215 ud af 290 medlemmer i landets parlament to fluer med et smæk, da de lagde Danmark og Holland sammen i et vredt brev til landets præsident Ahmadinejad.

Parlamentarikerne erklærer, at de ønsker handelssanktioner indført over for de to lande på grund af danske mediers reproduktion af Westergaards Muhammed-tegning og på grund af en kommende islam-kritisk film fra populisten Geert Wilders.

Begge dele er ifølge de iranske parlamentarikere udtryk for ’anti-islamiske og såkaldte ’islamofobiske’ strømninger i de to lande, og de kræver, at regeringerne i de to lande griber ind. Det afvises i begge lande.

I Gaza-striben, hvor den islamiske Hamas-organisation har taget magten, opfordrede en leder, af en muslimsk paraplyorganisation, PRC, til afbrænding af danske ambassader og til at ’myrde ambassadørerne’. Manden bag opfordringen, Muhammed Abdul Aal kaldet Abu Abir, er kendt som en ultraradikal terrorsympatisør.

Anderledes tungtvejende er Yusuf al-Qaradawi, en af de ledende imamer inden for Det Muslimske Broderskab, som Danmarks største muslimske menighed Islamisk Trossamfund på Dortheavej i Københavns nordvestkvarter har tætte relationer til.

Den 80-årige al-Qaradawi sagde søndag på satelit-kanalen Al-Jazeera, at muslimer bør reagere afdæmpet på genoptrykket af Muhammed-tegningerne.

”Dette er en fornærmelse mod muslimer og et forsøg på at provokere dem. Men vi appellerer til umma’en (Imamers udtryk for en såkaldt ’global muslimsk nation’. red) om at reagere rationelt, klogt og afdæmpet,” sagde al-Qaradawi, der også er formand for Det Europæiske Fatwaråd, der har hjemsted i Irland.

Al-Qaradawi, der er ægypter men bosat i Qatar, oplyste, at han har rådført sig med muslimske ledere i Danmark, og han mener, at muslimer verden over bør genoptage den boykot af danske varer, som blev lanceret i det tidlige forår 2006, da Muhammed-krisen var på sit højeste.