Iran indleder retssag mod ti for flynedskydning

Der er rejst anklager mod ti personer, som var involveret i nedskydning af ukrainsk passagerfly først i 2020.

Sørgende samlet i Teheran efter nedskydning af ukrainsk passagerfly i januar sidste år. Iran har nu indledt en retssag mod 10 personer, som står anklaget for at være skyld i nedskydningen af flyet. Alle 176 om bord i flyet omkom. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ebrahim Noroozi/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Iran har indledt en retssag mod 10 personer, som står anklaget for at være skyld i nedskydningen af et ukrainsk passagerfly i januar 2020.

Det oplyser en militær anklagemyndighed tirsdag.

Alle 176 om bord på flyet omkom ved nedskydningen. Mange af de omkomne var canadiere.

I en nylig rapport sagde de iranske havarimyndigheder, at nedskydningen skyldtes en radarfejl og en fejl begået af en person i landets luftforsvar.

Både Ukraine og Canada har kritiseret rapporten for at være mangelfuld.

»Der er rejst anklage mod 10 personer, som var involveret i nedskydningen af det ukrainske fly (...), og der vil blive truffet de nødvendige beslutninger i retssalen,« siger Gholam Abbas Torki, som er afgående militær anklager i provinsen Teheran til det halvofficielle nyhedsbureau Isna.

Han oplyser ikke yderligere detaljer.

Irans Revolutionsgarde skød flyet fra Ukraines Internationale Luftfartsselskab ned den 8. januar 2020 – kort efter at det var lettet fra Teherans lufthavn.

Den iranske regering sagde senere, at nedskydningen af flyet var »en katastrofal fejltagelse« begået af landets væbnede styrker. Militæret var på det tidspunkt i forhøjet beredskab på grund af en regional konfrontation med USA.

Iran var tæt på flere mulige angreb. Militæret havde affyret missiler mod irakiske baser, hvor amerikanske soldater opholdt sig. Det skete som gengældelse for, at Irans mest magtfulde militære kommandant, Qassem Soleimani, blev dræbt ved et amerikansk missilangreb i Bagdads lufthavn.

USAs drab på Soleimani skete på irakisk jord og vakte stor vrede i regionen – også i Irak. Det var den daværende amerikanske præsident, Donald Trump, der gav ordre til at gennemføre droneangrebet.

Angrebet skete 3. januar 2020. Soleimani var chef for Irans magtfulde al-Quds elitestyrke.

/ritzau/Reuters