Iran holder på to amerikanske flådeskibe der kom på afveje

Motorproblemer fik amerikanske flådeskibe ind i iransk farvand. Iran lover, at de vil blive frigivet prompte.

Washington: To amerikanske flådefartøjer med i alt ti besætningsmedlemmer er sent fredag blevet tilbageholdt i Iran, efter at de ifølge iranske myndigheder er sejlet ulovligt ind i iransk farvand.

Det oplyser blandt andet det iranske nyhedsbureau Fars ifølge Reuters.

- Disse to fartøjer blev tilbageholdt af Revolutionsgardens flådeenhed nær øen Farsi to kilometer inde i iransk territorialfarvand, skriver Fars, der af flere vestlige medier betegnes som et halvofficielt nyhedsbureau.

Ifølge CNN mistede den amerikanske flåde kontakten til to mindre krigsskibe, der befandt sig i Den Persiske Bugt. De to skibe var på vej fra Kuwait til Bahrain, da det ene skib fik motorproblemer.

Det fik kortvarigt skibene ind i iransk farvand, hvor de efterfølgende blev opbragt af iranske styrker. Det ombordværende personel er nu i iransk varetægt.

- Alle skal vide, at vi har været i kontakt med iranerne, og de har forsikret os om, at vores sømænd er i sikkerhed og vil få lov til at sejle videre snarest, siger John Earnest, talsmand for Det Hvide Hus i Washington.

USA's udenrigsminister, John Kerry, har været i kontakt med sin iranske modpart, Mohammad Javad Zarif, omkring situationen, skriver AFP.

Hændelsen i Den Persiske Bugt kommer, få timer før USA's præsident, Barack Obama, skal holde sin sidste State of the Union-tale til Kongressen.

I talen ventes han ifølge eksperter blandt andet at fremhæve sin regerings diplomatiske sejre i løbet af de syv år, han har siddet for bordenden.

En af dem er, at det er lykkedes at få lavet en aftale med Iran om en kraftig nedskalering af landets atomprogram.

Ifølge Det Hvide Hus er Barack Obama blevet orienteret om tilbageholdelsen af amerikanske flådesoldater i Den Persiske Bugt.

/ritzau/