Iran hjælper Syrien med droner og våben

I kampen for at slå oprøret i Syrien ned får præsident Bashar al-Assad teknologisk og militær hjælp fra nabolandet Iran, siger amerikanske og europæiske embedsmænd.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det iranske styre spiller en stor og aktiv rolle i den syriske præsident Bashar al-Assads kamp for at slå oprøret i Syrien ned.

Hjælpen fra Iran til det syriske regime består blandt andet af højteknologiske overvågningssystemer som ubemandede dronefly samt våben og ammunition. Det siger både amerikanske og europæiske sikkerhedsembedsmænd til nyhedsbureauet Reuters.

- Igennem det seneste år har Iran sørget for sikkerhedsassistance til Damaskus for at hjælpe med at sikre Assad magten. Teheran har i de sidste par måneder også hjulpet det syriske regime med våben - inklusiv rifler, ammunition og anden militær udstyr - i indsatsen for at slå oppositionen ned, siger en amerikansk embedsmand til Reuters.

Derudover skal Iran have udstyret Syriens regime med »ubevæbnede droner, som Damaskus bruger sammen med sin egen teknologi til at overvåge oppositionens styrker«.

- Iran har også delt andre teknikker med Syrien i form af internetovervågning og opløsning af demonstrationer, siger embedsmanden.

Sikkerhedsfolk fra Iran er desuden rejst til Syrien i flere omgange for at rådgive Bashar al-Assads folk om, hvordan man slår ned mod statsborgere, der er uenige med styret. Det har tilsyneladende været med til at holde Assad ved roret i løbet af den mere end et år lange konflikt. FN vurderer, at over 8.000 personer er blevet dræbt i Syrien siden urolighederne begyndte.

Trods støtten fra nabolandet er Bashar al-Assads styre dog ikke totalt afhængig af hjælpen fra Iran.

- På nuværende tidspunkt er iransk hjælp vigtig, men ikke for alvor afgørende i den generelle konflikt, lyder det.

Iran har længe været en nær allieret med Syrien, som blandt andet har hjulpet Iran med at transportere penge og våben til den iransk støttede shiamuslimske milits Hizbollah i Libanon.

Det iranske styre oplevede selv et spirende oprør i kølvandet på præsidentvalget i 2009, hvor Mahmoud Ahmadinejad holdt fast i magten. Her forsøgte de iranske myndigheder at slå hårdt ned på sociale medier som Facebook og Twitter, der blev brugt til at organisere demonstrationer. Irans jerngreb om sin egen befolkning er siden blevet endnu mere fast.