Iran hængte en homoseksuel mand: Nu vil Trump gøre homoseksualitet lovligt i hele verden

Trump-regeringen har annonceret, at den vil kæmpe for, at homoseksualitet skal blive lovligt i hele verden. Det kan blive et stridspunkt mellem USA og landets tætteste allierede i Mellemøsten.

Donald Trump vil kæmpe for homorettigheder i hele verden. Men hans nye kampagne bliver mødt med skepsis fra LBGT-aktivister i USA. Da den årlige Pride-parade fandt sted i Californien sidste år, blev den betegnet som en modstandsmarch mod præsident Trump. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE BLAKE

Ingen skal straffes for deres seksuelle orientering. I hele verden.

Sådan lyder Trump-regeringens nye mål for en kampagne, der skal sætte en stopper for andre landes lovgivning mod homoseksualitet, skriver NBC News.

Kampagnen er blevet iværksat, efter at en 31-årig homoseksuel mand ifølge det israelske medie The Jerusalem Post blev hængt i Iran.

Tirsdag samlede USAs ambassadør i Tyskland, Richard Grenell – som selv er erklæret homoseksuel – en række LGBT-aktivister fra hele Europa i Berlin. Sammen skulle de drøfte en strategi for, hvordan de kan bekæmpe antihomo-love i særligt Mellemøsten, Afrika og Caribien.

»Det er bekymrende, at i der det 21. århundrede er cirka 70 lande, som fortsat har love, der kriminaliserer LBGT-personer eller deres adfærd,« har en amerikansk embedsmand, som arrangerede mødet, forklaret over for NBC News.

Ifølge NBC vil USA derfor nu igangsætte et samarbejde med FN og EU om at presse udenlandske regeringer til legalisere homoseksualitet.

Men planen kan give bagslag for Trumps regering. For hvis USA igangsætter en global kampagne om at legalisere homoseksualitet, må Trump-regeringen også gå i rette med sine egne allierede i Mellemøsten. Og det kan vække vrede.

I Saudi-Arabien kan homoseksuelle for eksempel stadig få dødsstraf for deres seksuelle orientering ifølge en rapport, som homorettighedsorganisationen ILGA udgav i 2017.

Ifølge rapporten er der 72 lande, som stadig har love imod homoseksualitet. Det gælder også De Forenede Arabiske Emirater (UAE), Pakistan og Afghanistan, som alle er USAs allierede, skriver NBC News. Også i Egypten bliver homoseksuelle forfulgt og fængslet.

I USA får den nye kampagne allerede massiv kritik af LGBT-aktivister og menneskerettighedsorganisationer. For går Trumps pludselige interesse for LGBT-rettigheder ikke stik imod hans hidtil førte politik på området?

Hans regering har blandt andet sørget for, at transpersoner ikke må tjene i militæret, og annulleret Obama-direktiver om, at transpersoner skal have lov til at bruge det toilet, de vil, når de er i skole. I oktober 2018 kom det frem, at Trump-regeringen i øvrigt ønskede at gøre det umuligt for transkønnede at skifte køn.

Trumps vicepræsident, Mike Pence, er blandt andet blevet beskyldt for at gå ind for såkaldt omvendelsesterapi – altså den udskældte praksis, hvor homoseksuelle »omvendes« til heteroseksuelle gennem elektrochok og kristen bøn – og i januar kom det frem, at hans kone arbejder på en skole, der eksplicit forbyder homoseksuelle, transkønnede og biseksuelle lærere og elever.

Det amerikanske homomagasin Out kalder derfor Trump-regeringens nye kampagne for en »gammel racistisk taktik«. I en leder skriver magasinet, at kampagnen udelukkende er et forsøg på at dæmonisere Iran, så europæiske allierede kan gå med til at vende sig mod landet.

»I stedet for at hjælpe queer-mennesker rundtomkring i verden lader kampagnen i højere grad til at være endnu et eksempel på, hvordan højrefløjen bruger queer-personer som brikker i et spil om magt og for at styrke sin egen agenda,« skriver magasinet.

Out sammenligner blandt andet kampagnen med Trumps håndtering af masseskyderiet på homoklubben Pulse i Orlando i Florida tilbage i 2016. 49 mennesker blev dengang dræbt.

»Trump brugte de 49 drab til at finde støtte til sit muslimforbud i stedet for at finde en måde at støtte LBGTQ+-personer på. I stedet for at ære de dræbte brugte Trump tragedien til at sprede frygt blandt amerikanerne, og Grenell gør det samme med Iran,« skriver Out.