Iran er klar til at genoptage forhandlinger om atomaftale

Ifølge USA er der stadig et »lille antal spørgsmål«, der forbliver uafklarede, mellem Iran og stormagter.

Irans viceudenrigsminister, Ali Bagheri (til højre), siger onsdag, at han har haft en meget konstruktiv samtale med EU's mægler Enrique Mora (til venstre). -/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Iran har indvilget i at genoptage forhandlinger om en atomaftale med verdens stormagter i næste måned.

Det meddeler Irans viceudenrigsminister, Ali Bagheri, onsdag efter samtaler med EU-mæglere i Bruxelles.

»Vi er enige om at starte forhandlinger i løbet af november. Den præcise dato vil blive offentliggjort inden for den næste uge,« skriver Bagheri på Twitter.

Han tilføjer, at han har haft en »meget konstruktiv« dialog med EUs mægler Enrique Mora, som også tog til den iranske hovedstad tidligere på måneden.

USA har reageret med forsigtighed på viceudenrigsministerens udtalelse.

Men landet melder optimistisk, at det kun er et »lille antal spørgsmål«, der forbliver uafklarede forud for genoptagelsen af forhandlingerne.

»Vi er parate til at vende tilbage til forhandlingerne, og vi mener, at det fortsat er muligt at komme hurtigt frem til en fælles forståelse,« siger en talsmand fra det amerikanske udenrigsministerium.

EU og stormagterne har arbejdet hårdt i de seneste måneder for at få forhandlingerne, der finder sted i den østrigske hovedstad, Wien, tilbage på sporet og muligvis genoplive atomaftalen fra 2015.

Atomaftalen blev indgået mellem Iran og FN's Sikkerhedsråds fem permanente medlemmer – Frankrig, Kina, Rusland, Storbritannien og USA – samt Tyskland.

Aftalen indebar blandt andet, at Iran skulle afvikle centrale dele af sit atomprogram. Til gengæld ville omverdenen udfase en række omfattende økonomiske sanktioner mod iranerne.

USAs tidligere præsident Donald Trump trak USA ud af aftalen i 2018. Han genindførte skrappe sanktioner mod Iran. Men efterfølgeren, Joe Biden, vil have USA tilbage i aftalen.

Iranske regeringsembedsmænd har tidligere givet udtryk for, at Irans konservative præsident, Ebrahim Raisi, forventes at indtage en hårdere kurs i forhandlingerne end den tidligere regering.

/ritzau/AFP