Iran-ekspert kalder atomaftale »overvejende sandsynlig«

Både Iran og en række stormagter med USA i spidsen har god grund til at nå frem til en ny og skelsættende aftale om Irans atomprogram, og der er derfor sandsynligt, at det vil lykkes, vurderer dansk lektor.

IRAN: Det bliver ikke nogen nem opgave at nå frem til en international aftale om Irans atomprogram, men det er slet ikke usandsynligt, at det vil lykkes.

Sådan lyder vurderingen fra den danske Iran-ekspert og lektor ved Aalborg Universitet, Søren Schmidt, på dagen, hvor forhandlingerne mellem Iran og en række stormagter begynder i Østrigs hovedstad Wien.

»Det bliver svært at nå en aftale, men ikke umuligt. Men der er en overvejende sandsynlighed for, at det ville kunne lykkes at nå frem til en aftale mellem Iran og de øvrige parter. Det vil både være positivt for regionen og for os i Vesten. Der er meget ræson i, at man finder en løsning og i, at USA og Iran genoptager de diplomatiske forbindelser,« siger han og forklarer samtidig, at det er »afgørende« for en aftale, at amerikanerne anerkender, at Iran har ret til at opbygge og benytte atomteknologi.

»Det er det springende punkt. Det handler om at finde en mellemvej mellem Irans og USAs forskellige standpunkter. Iranerne vil have lov til at gøre, hvad der passer dem, de ønsker ikke, at det internationale samfund blander sig i landets interne sager og krænker landets suverænitet. De hævder, at de aldrig har haft interesse i at bygge en atombombe, for det er imod islamiske grundprincipper. USA vil på den anden side sikre sig, at Iran ikke kan finde på eller vil være i stand til at bygge en atombombe.«

Forhandlingerne forventes ifølge Reuters at stå på de næste to til tre dage, og udover Iran og USA deltager resten af den såkaldte P5+1-gruppe, Kina, Rusland, Storbritannien, Frankrig og Tyskland, også. Det er de samme lande, som i november sidste år nåede frem til en midlertidig atomaftale, som lempede internationale sanktioner mod Iran, mod at landet på sin side indskrænkede sit atomprogram. Det er disse resultater, der skal bygges videre på i en kommende aftale, forklarer Søren Schmidt.

»Stormagterne vil have en grænse for, hvor meget Iran må berige uran og have fastlagt, hvilke anlæg der kan gøre det. Samtidig kræver de inspektioner fra det internationale samfunds side. Så kan USA og andre træffe deres forholdsregler. Iran har allerede i forbindelse med den midlertidige atomaftale i ret vid udstrækning accepteret kravene om inspektion. Det vil også harmonere dårligt med, at de siger, at de ikke vil bygge en a-bombe. Men de vil ikke acceptere en meget lav grænse for, hvor meget de må berige uran. En meget lav grænse vil nemlig ikke gøre det muligt for dem at mestre alle faser af atomteknologien til brug for civile formål og videnskabelige forsøg,« siger han.