Iran bombesikrer atomanlæg

Iran bygger sikre lagre til opbevaring af atomteknologi i tilfælde af luftangreb. Samtidig sætter iranerne farten ned, når det gælder berigelse af uran..

I weekenden kom det frem, at nye satellitbilleder viser, at iranerne har travlt med at grave bombesikre tunneler ind i bjergene i nærheden af atomoparbejdningsanlægget i Natanz, som IAEA-folkene besøgte i sidste uge. Foto: Zohreh Soleimani/Bloomberg Fold sammen
Læs mere

Det intense diplomatiske spil omkring Irans udvikling af atomteknologi kører videre i højeste gear.

I går noterede FNs Atomenergiagentur, IAEA, i Wien, at Iran har skruet ned for tempoet i udviklingen af atomteknologi, der kan bruges til udvikling af atomvåben.

Men samtidig forlød det fra Washington, at præstestyret i Teheran tilsyneladende i færd med at bygge avancerede tunnelsystemer, hvor man kan gemme teknologien væk i tilfælde af, at fremmede magter skulle forsøge at ødelægge atominstallationerne via angreb fra luften.

Mohammed El-Baradei, der er leder af IAEA, sagde i går, at man under inspektionsbesøg i Iran i sidste uge havde kunnet konstatere, at iranerne tilsyneladende har skruet ned for tempoet i installation af de centrifuger, der skal sætte landet i stand til at berige uran.

Iran fastholder selv, at det berigede uran skal bruges til produktion af atomkraft, mens USA og resten af det internationale samfund har mistanker om, at det islamistiske iranske regime i virkeligheden er i færd med at sætte sig i stand til at kunne producere kernevåben.

»Uden at gå i detaljer kan man sige, at der er tale om en ganske markant nedsættelse af tempoet. Det er ikke sat i stå, men tempoet er markant lavere,« sagde Muhammed El-Baradei, som i sidste måned bad iranerne om helt at stoppe installationen af de nye centrifuger.

Glimrende beskyttelse
USA og Israel presser i øjeblikket på for, at man i FNs Sikkerhedsråd skal skærpe de sanktioner over for Iran, som allerede er iværksat.

Henover weekenden kom det i USA frem, at nye satellitbilleder tilsyneladende viser, at iranerne har travlt med at grave bombesikre tunneler ind i bjergene i nærheden af atomoparbejdningsanlægget i Natanz, som IAEA-folkene besøgte i sidste uge. Iran har tidligere bygget tunneler ved et andet anlæg i Isfahan-provinsen.

»Tunnelfaciliteter inde i et bjerg vil udgøre en glimrende beskyttelse mod angreb fra luften,« skriver atomfysikeren David Albright fra det uafhængige forskningsinstitut ISIS i en analyse af nye fotos, som er taget fra en kommerciel satellit i juni i år.

Amerikanske militære kilder siger i denne forbindelse til avisen Washington Post, at tunnelbyggerier vil begrænse USAs muligheder for at foretage, hvad man kalder »forebyggende angreb« på de iranske atominstallationer.

I Israel, som Irans præsident Mahmoud Ahmadinejad har truet med udslettelse, verserer der også i disse dage pressespekulationer om, hvor vidt landets luftvåben vil være i stand til at forhindre Iran i at udvikle atomvåben.

Storbritanniens netop tiltrådte udenrigsminister David Miliband advarede i går på sin side Iran mod at indlede et atomvåbenkapløb i Mellemøsten. Han gjorde det i et interview i Financial Times klart, at Storbritannien er klar til at støtte en skærpelse af sanktionerne mod Iran, hvis man ikke stopper udbygningen af faciliteterne til berigelse af uran. Dog tilføjede han, at Iran har ret til at stræbe efter at forblive et »rigt og sikkert« land.