Iran blokerer Google og boykotter Oscarfest

Den islamfjendske Muhammed-film fra USA har ophidset det iranske styre så meget, at det nu lukker ned for YouTube og Google - og boykotter Oscar-uddelingen 2013.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det 14 minutter lange uddrag af lavbudgetfilmen »Innocence of Muslims«, som ligger på YouTube, vækker fortsat vrede i den muslimske verden. Det iranske styre er så fortørnet over, at klippet endnu ikke er fjernet fra video-portalen, at det nu blokerer for adgangen til siden.

- Google og YouTube bliver ved med at indeholde de filmklip, som fornærmer vort folks hellige tro, siger en unavngiven kilde i Irans internet-myndigheder til det statslige nyhedsbureau, Mehr, ifølge CNN.

Samtidig boykotter Iran den amerikanske Oscarfest i 2013 i protest over Muhammed-filmen, skriver Reuters. Det sker på trods af den anerkendelse, som iransk film har opnået i den internationale filmverden de senere år. I februar vandt den iranske instruktør Asghar Farhadi en Oscar for bedste udenlandske film med »A Separation«.

Der er ingen risiko for, at den omstridte Muhammed-film vinder nogle priser til næste år. I lavbudgetfilmen, der er privat produceret af en israelsk-amerikaner, bliver profeten Muhammed portrætteret som charlatan, børnelokker og morder. Det har fået iranerne til at gå med på de verdensomspændende protester, der begyndte for snart to uger siden, da den amerikanske ambassadør i Libyen blev dræbt sammen med tre diplomat-kolleger i Benghazi.

Det er ikke første gang, at Iran blokerer for sider på internettet. Så sent som i februar spærrede styret adgangen til populære sider som Twitter og Googles Gmail. I 2008 blokerede Iran også YouTube - sammen med fem millioner andre hjemmesider, hvis indhold betragtes som skadeligt for folkets moral.

- Internettet fører til social, politisk, økonomisk og moralsk skade, hvilket er bekymrende, lød det dengang fra det statslige nyhedsbureau, Mehr, ifølge Kristeligt Dagblad. Også Afghanistan har blokeret for adgangen til YouTube på grund af filmen.