Iran bebrejder udenlandske agenter for dræbte demonstranter

Under en demonstration mod det iranske styre mistede to personer livet, bekræfter iransk viceguvernør.

Lørdag var tredje dag i træk med protester mod regeringen flere steder i landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR

To demonstranter mistede livet i en demonstration mod det iranske styre i den iranske by Dorud lørdag aften.

Søndag morgen bliver det bekræftet fra officielt hold, at to personer blev dræbt under demonstrationen, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Men en iransk embedsmand siger, at demonstranterne ikke blev dræbt af politiet, men blev angrebet af udenlandske agenter.

»Voldelige sammenstød brød ud i en illegal demonstration i Dorud lørdag, og desværre blev to personer dræbt,« sagde Habibollah Khojastehpour, viceguvernør i provinsen Lorestan, i et tv-interview søndag.

»Ingen skud blev affyret af politiet og sikkerhedsstyrker. Vi har fundet bevis på fjender af revolutionen, Takfiri-grupper og udenlandske agenter, i sammenstødet,« sagde han ifølge Reuters.

Takfiri er et begreb, der bruges om militante sunnier og især den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat.

Lørdag blev der lagt videoer på sociale medier, som viste to iranske, unge mænd ligge livløse og blodige på jorden.

I en video blev det meddelt, at de blev skudt og dræbt af iransk politi i Dorud. Ægtheden af optagelserne kunne ikke umiddelbart verificeres.

Lørdag var tredje dag i træk med protester mod regeringen flere steder i landet. Demonstranterne er blandt andet utilfredse med den høje arbejdsløshed og de høje leveomkostninger.

Søndag advarede den iranske indenrigsminister, Abdolrahman Rahmani Fazli, endnu en gang folk mod at demonstrere.

»De, som skader offentlig ejendom, forstyrrer ordenen og bryder loven må tage ansvar for deres opførsel og betale prisen,« sagde indenrigsministeren på statsligt tv tidligt søndag ifølge nyhedsbureauet AFP.

»Udbredelsen af vold, frygt og terror vil med sikkerhed blive konfronteret,« lød det.

Den iranske præsident, Hassan Rouhani, har endnu ikke kommenteret de seneste dages demonstrationer, der begyndte torsdag.

/ritzau/Reuters