Iran angriber Lene Espersen

Irans ambassade beskylder med slet skjult adresse til udenrigsminister Lene Espersen "politiske institutioner" i Vesten for at nedgøre Irans islamiske retsvæsen

Udenrigsminister Lene Espersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har meget lidt at gøre med bekymringer over menneskerettighederne. Det er reelt en foragt over for Irans islamiske lovsystem.

Sådan lyder den syrlige kommentar fra den iranske ambassade her i Danmark, efter at udenrigsminister Lene Espersen på Berlingske dk onsdag langede ud efter det iranske styres overgreb på menneskerettighederne og kritiserede dødsdommen over den iranske kvinde, Sakineh Mohammadi Ashtiani.

- Irans Islamiske Republik fastholder, at en sådan opmærksomhed i forhold til en person, hvis sag pågår ved domstolene i overensstemmelse med landets love kun har meget lidt at gøre med bekymringer over menneskerettighederne. Formålet er først og fremmest at nedgøre det islamiske lovsystem, hedder det i en erklæring, som ambassaden har sendt til Berlingske Tidende.

Den 43-årige iranske kvinde, Sakineh Mohammadi Ashtiani, blev oprindeligt dømt til stening for at have haft sex uden for ægteskab. Efter international fordømmelse er dommen nu omstødt, så kvinden risikerer at blive hængt.

Nordisk fatwa

Efter presserapporter om, at hængningen var nært forestående, tog Lene Espersen onsdag kraftig afstand fra dødsdommen og fik sine nordiske udenrigsminister-kolleger med til at udsende en kritisk erklæring om det iranske styres overgreb på menneskerettighederne.

Men ifølge ambassaden er der slet ikke truffet nogen afgørelse om kvindens skæbne.

- Ambassaden kan bekræfte en udtalelse fra en embedsmand i det iranske retsvæsen, der oplyser, at Mohammadi Ashtianis sundhedstilstand er perfekt og at hendes sag stadig er under behandling og at man endnu ikke  er nået frem til en dom, fastslår den iranske ambassade, der beskylder "visse dele af pressen i Vesten" for "medie-hysteri" i dækningen af sagen om den iranske kvinde.