Iran advarer: Vi kan genoptage berigelse af uran på fem dage

Ifølge Irans atomchef kan landet vende tilbage til sit omstridte atomprogram, hvis atomaftale opsiges.

Head of the Iranian Atomic Energy Organization Ali Akbar Salehi Fold sammen
Læs mere
Foto: Leonhard Foeger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Iran kan på kun fem dage genoptage berigelse af uran på højt niveau, hvis USA opsiger den indgåede aftale om landets atomprogram.

Det siger lederen af den iranske organisation for atomenergi.

»Hvis vi beslutter os for det, skal vi højst bruge fem dage for at nå op på en 20 procent berigelse i atomanlægget i Fordo,« siger Ali Akbar Salehi til den statslige tv-station Irib.

Den iranske præsident, Hassan Rouhani, advarede i sidste uge om, at Iran kan droppe aftalen» inden for få timer«, hvis USA indfører nye sanktioner.

»Præsidentens advarsel er ikke uden hold i virkeligheden,« siger den iranske atomchef om aftalen, der førte til, at Iran skar drastisk ned på antallet af centrifuger, der beriger uran.

Iranerne har beholdt 1000 centrifuger til "forskning". Atomaftalen fastslår, at der ikke må beriges uran på atomanlægget i Fordo i 15 år.

»Selvfølgelig ville vi ikke bryde os om at handle sådan, da vi har lagt mange kræfter ind på at få atomaftalen på plads,« siger han med henvisning til aftalen fra 2015.

I henhold til aftalen må Iran ikke berige uran til 20 procent eller mere. I Vesten anses højt beriget uran for at være et skridt frem mod en produktion af en atombombe.

Aftalen mellem Iran, USA og fem øvrige stormagter trådte i kraft i januar i 2016, hvor Iran lovede at reducere sit lager af uran og stoppe produktionen af plutonium til våben.

Til gengæld lovede de øvrige lande at ophæve sanktioner mod Iran.

Ud over USA er Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Kina og Rusland med i den historiske aftale med Iran.

Præsident Donald Trump har gentagne gange kaldt atomaftalen "elendig", og han har truet med at opsige den.