Iraks terrorgrupper fastholder presset

Meget tyder nu på, at det britiske transportfly, der eksploderede søndag blev skudt ned af en irakisk terrorgruppe. På trods af det overståede valg, er terrortruslen voksende.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: De uhyggelige filmklip blev som sædvanlig bragt til den arabiske TV-station al-Jezeera først. Billederne viser angiveligt glimt af hvordan ti britiske soldater søndag mistede livet. Ifølge terrorgruppen »Revolution 1920«, der er opkaldt efter et oprør mod briterne i Irak i samme år, er billederne dokumentationen for, hvordan den hellige krig mod den USA-ledede koalition stadig er på sit højeste.

Det britiske forsvarsministerium kunne i går ikke endeligt bekræfte, at der var tale om et missilangreb mod det britiske transportfly, men militæreksperter har set på filmen af det angivelige angreb og erklæret dem for realistiske. En kilde i det amerikanske militær citeres af flere britiske aviser for, at det er »meget sandsynligt«, at det lykkedes terrorister at få skudt flyet ned.

Nye problemer
I sidste uge blev en amerikansk helikopter skudt ned over Rutbah i det vestlige Irak. 31 amerikanske soldater mistede ved den lejlighed livet og det amerikanske militær har endnu ikke kunnet forklare, hvordan helikopteren havarerede. Militære eksperter frygter, at der kan være tale om endnu et missilangreb.

Hvis undersøgelserne viser, at der er tale om to vellykkede angreb, åbner det en sæk med nye og skræmmende problemer for britiske og amerikanske tropper i Irak - netop som begge regeringer har lykønsket hinanden og Irak med det nyligt overståede valg.

Selv om den politiske skilledato for valget hele tiden uofficielt har været sat op som det mål, der skulle opnås, inden Storbritannien og USA kunne overveje at begynde at trække tropper tilbage fra Irak, tyder alt på, at der er meget lang og usikker vej igen, inden Irak kan blive et sikkert land.

Al-Qaedas leder i Irak - Abu Musab al-Zarqawi - har svoret, at det overståede valg ikke rokker en tøddel ved terrorgruppens erklærede mål om at føre jihad, hellig krig, mod udenlandske tropper og alle, der står i ledtog med dem, indtil »det muslimske banner svajer over Irak«.

Udtalelserne er i sig selv ikke opsigtsvækkende ud over det sædvanlige, men de får langt mere uhyggelige perspektiver, hvis det viser sig, at terrorgrupperne har fundet nye metoder til at angribe fly. Både transportfly og helikoptere er normalt udstyret med forsvarsmekanismer overfor militantes missiler, men hvis det er nu lykkedes terrorgrupper at skaffe sig våben, der kan omgå forsvaret, åbner der sig alvorlige perspektiver for både amerikanske, britiske og andre tropper i området. Der er stadig store dele af landet, hvor det er for farligt at bevæge sig af de almindelige veje, og hvis flytransporter for fremtiden skal ske med livet som indsats, kan det blive mere end vanskeligt at få militæret til at hænge sammen rent praktisk.

Det kan også gøre det endnu sværere at holde moralen oppe blandt tropperne og sikre en nogenlunde opbakning i befolkningen. De ti dræbte britiske soldater er det største enkelte tab Storbritannien har lidt siden krigen mod Irak, det samme var helikopterstyrtet for USA forleden. Og både blandt britiske vælgere og i USA er der stigende krav om at formulere en mere præcis strategi for, hvornår og hvordan militæret kan blive trukket ud af Irak.