Iraks parlament godkender ny regering

Den irakiske premierminister har fået godkendt sin nye regering. Nu venter der den et vigtigt politisk arbejde med at genskabe irakernes tro på, at den arbejder for flertallet i landet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

IRAK: Iraks nye premierminister, Haider al-Abadi, har mandag præsenteret sin nye regering for landets parlament, som samlet set vendte tommelfingeren op til det nye ministerhold.

Blandt dem er i hvert fald et yderst kendt ansigt, idet al-Abadis forgænger på premierministerposten, shiamuslismen Nuri al-Maliki, er blevet udnævnt til ny vicepræsident. En post, der primært er ceremoniel, skriver Reuters.

Maliki var Iraks premierminister i otte år og kæmpede indtil sidste øjeblik for at få lov til at fortsætte på posten, men forgæves. USA og Iran lagde sammen med højtstående irakiske sunnimuslimer, shiamuslimer og kurdere pres på for at få Maliki til at træde tilbage.

Posten som ny indenrigsminister er endnu ikke besat, men det lover Haider al-Abadi at gøre inden for en uge. Det har været et vanskeligt puslespil for ham at sammensætte den nye regering, fordi der er krav fra mange sider om, at den skal repræsentere bredt og ikke kun tilgodese én etnisk gruppe, som det er sket under Maliki.

Hans fokus på at sikre de irakiske shiamuslimer menes at have dannet grobund for, at den ekstremistiske sunnismuslimske gruppe Islamisk Stat (IS) har fået så godt et fodfæste i Irak. Det er derfor vigtigt, at den nye regering får genskabt irakernes tro på, at politikere kan arbejde for flertallet og ikke kun de etniske og religiøse grupper, de selv tilhører.