Iraks militær advarer civile i Mosul om snarlig offensiv

Irakiske styrker befrier snart den vestlige del af Mosul, lyder det i flyveblade til indbyggerne i byen.

Læs mere
Fold sammen

Bagdad. Det irakiske luftvåben har kastet millioner af flyveblade ned over det vestlige Mosul for at gøre indbyggerne opmærksomme på, at en varslet militæroffensiv er nært forestående.

Det oplyser Iraks forsvarsministerium lørdag.

Islamisk Stat kontrollerer den vestlige del af Mosul, der er Iraks næststørste by.

Den militante gruppe er belejret i den vestlige del af Mosul sammen med omkring 650.000 civile.

Irakiske styrker, der har opbakning fra USA, har omringet byen. I sidste måned blev de militante islamister tvunget ud af det østlige Mosul i den første fase af den militære offensiv.

På de flyveblade, der nu er kastet ned over det vestlige Mosul, står der, at indbyggerne skal "være klar til at byde de irakiske styrker velkommen, som kommer for at befri deres områder," meddeler det irakiske forsvarsministerium.

Desuden indeholder flyvebladene en opfordring til Islamisk Stat om at lægge våbnene og overgive sig.

Offensiven mod Mosul, der er en af Islamisk Stats sidste bastioner i Irak, blev indledt i oktober.

Den militante bevægelse deklarerede i 2014 et kalifat, der også skulle gælde store dele af Syrien.

Op mod 400.000 civile meldes fordrevet af offensiven, og indbyggere i det vestlige Mosul mangler basale fornødenheder som mad og brændstof, oplyser FN.

En talsmand fra den amerikanskledede koalition sagde lørdag, at styrker havde angrebet et bygningskompleks i det vestlige Mosul, der formentlig var en af Islamisk Stats kommandocentraler.

Oplysningerne blev dog hurtigt afvist af Islamisk Stat, der hævdede, at 18 personer - heriblandt mange kvinder og børn - blev dræbt, mens yderligere 47 blev såret under angrebet.

Uafhængige medier har ingen adgang til det vestlige Mosul eller andre områder, der er under Islamisk Stats kontrol i Irak og Syrien.

/ritzau/Reuters