Iraks hær har taget kontrol over områder i provins fra kurdere

Mandag sagde Iraks hær, at den har fuld kontrol med Kirkuk efter fremrykning i kurdisk-kontrollerede områder.

Mandag sagde Iraks hær, at den har fuld kontrol med Kirkuk efter fremrykning i kurdisk-kontrollerede områder. Fold sammen
Læs mere
Foto: AHMAD AL-RUBAYE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Iraks hær tog tirsdag kontrollen over områder i Nineveh-provins i det nordlige Irak fra kurdiske styrker. Det oplyser militæret onsdag.

Kurdiske peshmerga-soldater evakuerede områderne, inden de irakiske styrker ankom.

Over de seneste tre år har kurderne i Irak sat sig på områderne som en del af krigen mod jihadister fra Islamisk Stat (IS).

Byen Mosul, der tidligere har været IS' største bastion i Irak, ligger i Nineveh. En dæmning, der ligger nordvest for byen, er blandt de stillinger, som Iraks militær har overtaget fra kurderne.

Spændingerne er steget i landet, efter at en ikke-bindende folkeafstemning om kurdisk uafhængighed blev afholdt i slutningen af september.

Over 92 procent af kurderne i det nordlige Irak stemte for løsrivelse, viste det officielle resultat ifølge den kurdiske valgkommission.

Men afstemningen har vakt vrede både i Irak og nabolandene, hvor der bor store kurdiske mindretal.

Mandag sagde Iraks hær, at den har fuld kontrol med byen Kirkuk efter en stor fremrykning i de kurdisk-kontrollerede områder. Kirkuk ligger i den irakiske provins af samme navn.

Og ifølge nyhedsbureauet AFP har hæren også fået kontrol med områder i Diyala-provinsen.

»Sikkerheden er genoprettet i områder af Kirkuk.«

»Styrker er blevet omgrupperet og har tilbageerobret kontrollen over Khanaqin og Jalawla i Diyala-provinsen samt Makhmur, Bashiqa, Mosul-dæmningen, Sinjar og andre områder på Nineveh-sletten,« udtaler militæret.

/ritzau/Reuters