Iraks hær er nået frem til Mosuls bygrænse

Med nye erobringer står den irakiske hær ved Mosuls østlige bygrænse. Næste skridt er et forsøg på at omringe byen fra andre sider og hus-til-hus kampe

Den irakiske hærs særlige antiterrorenhed har banet sig vej gennem et stort industrikvarter, og er nået frem til udkanten af Mosuls Karama-kvarter. Fold sammen
Læs mere
Foto: BULENT KILIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ingen øde marker og landsbyer adskiller den irakiske hær og Islamisk Stat på fronten øst for Mosul.

Den irakiske hærs særlige antiterrorenhed har banet sig vej gennem et stort industrikvarter, og er nået frem til udkanten af Mosuls Karama-kvarter. Men der er stadig ingen kampe inden for Mosuls bygrænse på nuværende tidspunkt.

»Vi vil trænge ind i Mosul i nat,« siger Fazil Barwari, der er kommandant for Iraks såkaldte “Gyldne stýrker” til tv-stationen Rudaw.

Iraks premierminister Haider al-Abadi mødte op ved fronten mandag aften, iført militæruniform. Han roste soldaterne for de nye vindinger, og gentog, at Mosul vil falde inden længe.

I løbet af mandag sagde Pentagons talsmand Peter Cook på en pressekonference, at »det er vigtigt, at Koalitionen fastholder presset på Islamisk stat, både i Mosul og Raqqa«.

Men Mosul er langt fra omringet, og Islamisk Stat har stadig mulighed for at sende forsyninger og forstærkninger til byen fra sydvestlig retning. På fronten nord for Mosul ved byen Tel Skuf er der stadig kampe mellem Islamisk Stat og de kurdiske Peshmergasoldater hele 15 kilometer fra Mosuls bygrænse, og på dele af fronterne syd og øst for byen, fortsætter IS-jihadister med at holde stand mellem 10 og 20 kilometer fra Mosul. Derfor kan der gå dage eller uger inden Peshmerga og den irakiske hær får presset sig gennem Islamisk Stats forsvar på disse fronter.

De irakiske shiamilitser har igangsat en offensiv mod byen Tal afar, der ligger 50 kilometer nordvest for Mosul i et forsøg på at blokere Islamisk Stats vigtigste forsyningsrute fra Syrien til Mosul. Og først når dette slag er overstået, kan de angribende styrker presse Mosul fra alle sider.

Civilbefolkningen inde i Mosul menes at være omkring en million, mens Islamisk Stat menes at råde over 5000-7000 væbnede jihadister i Mosul.
Men Islamisk stat har haft lang tid til at forberede sig på slaget om Mosul, og de seneste 15 dage har terrororganisationen kæmpet en hård kamp mod de angribende styrker. Kampene inden for Mosuls bygrænse varsler større risici for, at civile bliver ramt.

Ifølge den irakiske hær og Pentagon har IS mistet omkring 1000 af sine jihadister i kampene indtil videre. Den irakiske hær og Peshmerga har ikke offentliggjort egne officielle dødstal.