Irakiske styrker har indledt afgørende slag i Mosul

Irak har søndag morgen iværksat en befrielsesoperation i den vestlige del af Mosul, oplyser premierminister.

Irakiske styrker gør sig klar til en offensiv ved det vestlige Mosul. Fold sammen
Læs mere
Foto: AHMAD AL-RUBAYE

Irakiske styrker har søndag indtaget adskillige landsbyer, da de rykkede frem fra deres stillinger i syd mod den vestlige del af storbyen Mosul, som stadig er under Islamisk Stats kontrol, oplyser militærets talsmand.

Den irakiske premierminister, Haider al-Abadi, meddelte tidligere søndag formelt, at en landoffensiv mod det vestlige Mosul er blevet indledt.

Han opfordrede indtrængende de irakiske styrker til at »respektere menneskerettighederne« under slaget.

En selvmordsbomber sprængte sig selv i luften i bydelen »My Fair Lady«, som hæren for nylig vandt kontrol over. En blev dræbt og ni blev såret ved eksplosionen.

Islamisk Stat er i al væsentlighed under belejring i det vestlige Mosul sammen med anslået 650.000 indbyggere.

Den irakiske hær har nedkastet løbesedler til indbyggerne med instruktioner om, hvordan de skal forholde sig, når soldaterne rykker ind.

»Vi ved, at Islamisk Stat skyder efter folk, der flygter, så mange bliver dræbt og såret,« siger Abdulwahab Al-Saadi, som er en af de ledende officerer i elitestyrkerne.

»Det ville selvfølgelig være lettest for os at bombe jihadisterne med tunge våben, hvis byen var tømt for indbyggere. Men det er vores vigtigste mål at redde civiles liv. Vi er sikre på, at det er bedst for dem at blive i deres hjem frem for at flygte,« siger han.

Irakiske militærstyrker indledte en stor offensiv for at generobre Mosul 17. oktober. Det er Islamisk Stats sidste store bastion i Irak.

Irakiske sikkerhedsstyrker indtog i midten af januar universitetsområdet, da de fik kontrol over hele den østlige del af byen. Storbyen har i to og et halvt år været besat af Islamisk Stat.

Hele operationen omkring Mosul involverer ifølge irakiske militærkilder omkring 100.000 soldater. De kommer både fra den irakiske hær, kurdiske militser og shiamilitser.

/ritzau/AFP